Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bron upplåst

Annons

Regntunga skyar hängde över Husby när konungen anlände i bilkortege till Husby. Han färdades i sin egen Volvo PV 60 från 1946.

- Bilen är årsbarn med ers majestät, säger chauffören Boo Brasta.

Enligt uppgift var detta första gången som konungen färdades i bilens baksäte.

Den förra bron invigdes 1928, då var inte kung Carl den XVI Gustaf på plats, det var dock en av hedersgästerna, Sigrid Oljans.

- Jag var åtta år då och var på besök hos bekanta i Smedby. Sen när jag blev äldre gifte jag in mig i Husby och har bott här i 50 år nu.

- Det är verkligen en stor ära att få vara med här nu och att få träffa konungen.

- Broar är viktiga. De förenar människor och har ett stort värde, ekonomiskt, historiskt och kulturellt, säger konungen.

Den nya bron är både bredare och längre än den gamla bron. Byggverket som kostat 143 miljoner kronor är åtta meter brett, inklusive gångbana, och 172 meter långt.

Vägverket och länsstyrelsen enades om att bygga en bro som liknade den gamla, allt för att bevara det kulturhistoriska värdet. Att bygga nytt enligt den gamla modellen anses som svårt och byggentreprenören Peab fick mycket beröm.

Alla var överens om att bron betyder mycket för utvecklingen i Husby. Därför fick kommande generation, eleverna i Smedby skola, bli de första som passerade bron.

Raymond Björling bjöd på skönsång, bland annat Bridge over troubled water, av Paul Simon och Art Garfunkel.

Omkring 400 personer bevittnade invigningen, vilket var betydligt färre än arrangörerna räknat med.

Efter broinvigningen i Husby åkte kungen med följebilar till Hedemora för ett besök i utbildningsföretaget Lernias lokaler i Tviksta. Besöket avslutades på motorstadion.

Lernias vd och koncernchef Ingemar Alserud, platschefen Tony Ivarsson och utbildningskonsulten Tommy Löfling tog emot och berättade om verksamheten.

Tommy Löfling visade modern teknik och förklarade hur eleverna tar hand om krockade rallybilar, vilket är utbildningsföretagets nisch i Hedemora.

Svenska bilsportförbundets president Kåge Schildt var också på plats och berömde Lernia och rallyföraren Fredrik Eljas projekt med utbildning av unga rallyförare i Hedemora.

Efter verkstadsbesöket fick kungen provköra en trimmad rallybil med Fredrik Eljas i passagerarstolen. Kungen körde så gruset sprutade i kurvorna och tyckte att det var en rolig avslutning på dagen.

Vid femtiden åkte kungaföljet vidare till älgjakten i Bergslagsskogarna.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons