Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya broderier blir som gamla

Annons

Britt Zetterström heter kvinnan bakom de skapelser som från och med den här veckan kan avnjutas på butiken Speglingars minigalleri, den glasade verandan på övre våningen.

Det finns en enkelhet i motiven. Lätta att förstå och ta till sig. Många har säkert någon gång sett liknande bonader. Kanske hemma hos mormor, eller också har man det i sitt eget hem, som paradhandduk i köket.

För Britt Zetterström handlar det om en hobby som hon ägnat sig åt allt flitigare under de senaste tio åren. Men så långt som till en utställning har det aldrig gått. Inte förrän nu-i Smedjebacken.

Till vardags bor hon i Storvik. Avståndet till hemorten är en aspekt i sammanhanget. Men att debututställningen inträffar i Smedjebacken är ingen medveten handling från hennes sida.

- Det var en vännina som bor i Smedjebacken som undrade om jag inte kunde ha en utställning här på Speglingar.

Det krävdes dock ingen nämnvärd övertalning erkänner hon.

- Jag är ju arbetslös och det passar ju bra att ställa ut i den här miljön.

I en del fall är mönstren och motiven lånade från gamla originalbonader, medan andra är helt och hållet Britts egen design. På en av dessa kan det spåras humor med ett stänk av ironi.

Bonaden som blivit något av vänners och bekantas favoriter står det nämligen "Var rädd om din man, han är dock ett litet sällskap".

Att handarbete hör till utställarens käraste sysslor kan också noteras i hennes "flaskgubbar"-som utgör ett stickat flaskfodral krönt av ett huvud föreställande rara gubbar och gummor.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons