Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bostäder i Noret

Annons

Till hösten var det meningen att bygget vid Rosn's lada i Övermo skulle starta, men ännu finns inga färdiga planer på området.

Enligt stadsarkitekt Sven Lindberg kommer det att ta ytterligare några månader innan planerna är klara och efter det ännu en tid innan de vunnit laga kraft.

Därför kommer de 35 planerade lägenheterna att börja byggas tidigast nästa år.

För att minska trycket på bostadsmarknaden i Leksand kommer kommunen i stället att bygga åtta lägenheter på en tomt i centrala Noret.

- Tomten som kommunen har köpt in ligger snett bakom konditori Siljan och eftersom inga detaljplaner för området måste göras om så kan byggstart komma att bli ganska snart, säger Sven Lindberg.

Finns det andra tomter i Noret som också kan komma i fråga?

- Några till kanske, men de allra flesta tomtbitarna i centrum är privatägda. Det finns inga andra ytterligare planer på att bygga bostäder på mindre tomtbitar för tillfället.

En av tomtbitarna är den på Hagagatan mitt emot kommunhuset vid OK/Q8.

- Den skulle vara perfekt att bygga ett tvåvåningshus med fyra lägenheter på, men tyvärr är det ingen ekonomi i sådana byggen. Inget kommer dock att ske på den tomten förrän vi vet om kommunhuset vid Torget ska bli lägenheter och personalen ska flyttas hit.

Även om trycket på bostäder är hårdast i centrala Leksand finns även många önskemål om att bygga i byarna.

Hur är det med förtätning av våra byar, kan den ökas?

- Det görs till viss mån redan i dag. Bland annat i Siljansnäs nyligen, men samtidigt gäller det att inte förstöra de öppna vyerna kring byarna genom att bygga allt för mycket på åkermarken.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons