Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bestämmelser i Säterdalen

Annons

Nu finns nya bestämmelser om hur naturreservatet Säterdalen ska skötas.

Om länsstyrelsen i Dalarna får sin vilja igenom, kommer flera gamla betesmarker resta-ureras. Regeringen beslutade att göra Säterdalen till natur-reservat den 18 november 2004. Samtidigt upphävdes regleringen för skötseln av två områden i reservatet.

Länsstyrelsen har lanserat ett annat förslag om hur både ett skogsområde och öppen mark ska skötas i fortsättningen. De anser även att lövskogen ska få breda ut sig, inslagen av barrträd ska vara högst 30 procent. Skogen ska få utvecklas fritt och kommer att domineras av al, men det ska även finnas inslag av andra lövträd. I Säterdalen finns också ett område med halv-öppen mark som brukats relativt nyligen, men nu håller på att växa igen.

Länsstyrelsen har beslutat att marken ska restaureras, eventuellt genom röjning. Därefter ska området hållas öppet med hjälp av betesdjur eller slåtter. Syftet är att stimulera den unika fågel- och insektsfaunan, som finns i reservatet. Den som vill över-klaga länsstyrelsens beslut, får vända sig till regeringen och Miljö- och samhällsbyggnadsdepartement.

Skrivelsen ska dock skickas in till länsstyrelsen i Dalarna.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons