Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya ambulanser i trafik

Annons

Det var i mars månad som tidningen kunde meddela nyheten att de båda tunga storambulanserna av märket Chevrolet skulle avlägsnas från centralen i Ludvika och ersättas av bussar modellen Mercedes Sprint.

I det läget hade de nya vagnarna just beställts hos företaget Profile i Iisalmi norr om Tammerfors i Finland.

Bytet från bilar till bussar ska betraktas som ett pilotprojekt som ytterst handlar om att på sikt nedbringa driftskostnaderna inom ambulanssjukvården.

Chevroleterna från Ludvika har omplacerats till Malung och Mora där de av geografiska skäl kan motiveras bättre.

- Nu ska vi köra projektet några år och sedan ska vi utvärdera och se vilket utfall det blir. Men jag tror redan nu att det här är en bra affär för skattebetalarna, säger Centervärn.

Hittills är han mycket nöjd med de nya ambulanserna även om det av naturliga skäl kan kännas litet ovant i detta inledande skede.

- Nog tror jag att de här ska räcka till. De är pigga och bra ur accelerationssynpunkt och dessutom tycker jag att de är trevliga att köra. Så här långt känns det bra.

Enda haken, som kan kan nämna, är att förarplatsen, vid långkörning, verkar vara en aning obekväm för långa chaufförer.

- Förarmiljön kan uppfattas som något trång. Själv är jag 1,90 lång och ibland blir man litet stel. De som är kortare sitter naturligtvis bättre. Men i övrigt tycker jag att det är jättebra ambulanser och vi är i stort sett nöjda. Jag har då inte hört att någon knorrar.

Ambulanschefen i Falun, Torbjörn Pettersson, vill tro försöket vid ambulanscentralen i Ludvika ska falla väl ut och att de framtida driftskostnaderna ska komma att ligga på en betydligt lägre nivå än hittills.

- Målsättningen är att hitta en ambulans som är både bra och billig i drift. De båda nya ambulanserna i Ludvika är för närvarande de enda i sitt slag i hela länet.

Landstingsrådet Sören Bertilsson, s, betonar värdet av att satsa hårt på ambulanssjukvården som kommer att få allt större betydelse i framtiden.

- Vi måste ha en tip-top ambulansarmada och den kommer vi att satsa på. Ambulanssjukvården är en oerhört viktig länk i den totala sjukvården och alla investeringar på den sidan är väl använda pengar.

- För framtiden gäller det nu att hitta de bästa fordonen för att få ut mesta möjliga för pengarna, slutar landstingsrådet.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons