Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya äldreomsorgen tidigare än väntat

Annons

Redan i höst, ett år tidigare än planerat, kommer omvandlingen av äldreomsorgen vara klar. Falun kommer att ha drygt 200 färre platser på särskilda boenden. Nu kommer dock de första larmrapporterna om att avvecklingen av äldreomsorgsplatserna kan stå kommunerna dyrt.

I september väntas de sista stegen tas i den stora omorganisationen av äldreomsorgen i Falun. Sex servicehus har ändrat inriktning och arbetar i dag med demenssjuka åldringar och fem hus arbetar med högomvårdnad.

Sandtäktsgårdens nedre plan, Björkhagen och Bryggaren har lagts ner. Grönbladsgården blir privat seniorboende i sommar. Hosjögården läggs ner i juni och Kardmakaren i september.

Skoghem har under resans gång fått ändrad inriktning och delar behålls som boende för dem med högomvårdnad.

I september när det är dags att sätta punkt för hela omorganisationen har 300 personer fått byta arbetsplats och 75 pensionärer har fått flytta. Ett 30-tal personer som har rätt att få plats på ett särskilt boende har valt att bo kvar i sina lägenheter när äldreboendena gjorts om till eget boende.

I flera år har trenden i landets kommuner varit att lägga ner äldreboenden och i stället satsa på att utöka hemtjänsten.

I Socialstyrelsens rapport Vård och omsorgsinsatser för äldre varnar man för att det blir dyrare för kommunerna när fler mycket sjuka resurskrävande äldre vårdas i hemmet. Det handlar då om person som har mer än 120 timmars hemtjänst i månaden.

Finns det en risk att utvecklingen inom äldreomsorgen i Falun kan bli dyr för Falu kommun, om mer omfattande planerade och akuta insatser krävs av hemtjänsten?

- Nej, vi är inte där än. Vi kan tillgodose behovet av plats på ett boende för högomvårdnad eller demens inom fyra månader, säger Ulf Johansson, socialchef.

- Egentligen gör vi det här flera år efter alla andra kommuner. Vi gör det i långsammare takt och vi har fortfarande en högre andel särskilda boenden än Borlänge, Hedemora och Rättvik.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons