Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya äldreboendet tar form

Annons

- Arbetet flyter bra och vi ligger helt rätt till enligt tidsplanen, säger Bengt Zetterlund, platschef för byggföretaget Peab som är generalentreprenör för projektet.

- Vi körde ju igång i slutet av november med markarbeten och sedan dess har vi hållit på hela tiden utom vid de tillfällen då det var riktigt kallt. Då fick vi lov att ta det lugnt, fortsätter platschefen.

Nu när det våras accelererar bygget som inte ska bli någon konventionell byggnad, rak, fyrkantig och i flera våningar. Det handlar i stället om en enplans anläggning med sammanhållna vinkelbyggnader och prång, en annorlunda skapelse som ska svara upp mot den moderna tidens krav och normer för hur ett äldreboende ska vara konstruerat.

- Grundkonstruktionen är betongplatta på mark och de bärande väggarna byggs i trä. Huset blir uppdelat i två fasadtyper med puts och träpanel och taktäckningen blir papp, berättar Zetterlund som ser fram mot den dag då det blir dags för slutbesiktning. Enligt planerna ska huset, som ska möjliggöra eget boende för 48 äldre personer, vara inflyttningsklart någon gång vid årsskiftet 2004-05.

Formellt är det Riksbyggen som är den så kallade byggherren. Peab, som är så kallad totalentreprenör har i sin tur engagerat flera underentreprenörer.

- Bland annat gäller detta ventilation, elinstallationer och rördragning. En del av underentreprenörerna är lokala företag, fortsätter Zetterlund.

För samtliga gäller att bygget av äldreboendet i Marnäs är mycket värdefullt för byggbranschen och dito sysselsättningen i Ludvika och Västerbergslagen. Hit har inte den i riksmedia omtalade överhettningen nått.

- Den så kallade Stockholmseffekten gäller bara i de stora regionerna. Här i Bergslagen har vi hamnat litet i bakvattnet. Men det är många byggjobbare som åker ut och jobbar. Även vi inom Peab har lånat ut folk, bland annat till byggen i Stockholm, slutar platschefen som närmast fokuserar på att mer och mer av det nya boendet i Ludvika ska komma under tak och att lokalerna ska värmas upp för fortsatt arbete med inredningen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons