Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya ägare vid Furudals Bruk

Annons

Direkt i entrén till herrgården påminns man om brukets historia, på golvet ligger ankarkätting som gjorts vid bruket i slutet av 1800-talet. Ankarkättingarna var världsberömda för sin kvalitet. Nästa gång du är i Stockholm kan du exempelvis betänka att den ankarkättning som finns runt Slottet kommer från Furudals Bruk.
-Vid världsutställningen i Chicago, i slutet av 1800-talet, vann kättingen världspris, berättar Rickard Engberg när han tar emot mig i entrén till herrgården.

Vi stiger in i den gamla herrgården och där möter även Johanna Ljungberg upp med tvåårige sonen Valdemar Ljungberg. Herrgården genomgår nu genomtänkta renoveringsarbeten. Rickard Engberg och hans fru Johanna Ljungberg har jobbat dag och natt sedan i början av januari. Bland annat har gamla heltäckningsmattor tagits bort, man har spänt ny papp på väggar och tak enligt gamla byggnadsmetoder och ännu mer är på gång.
-Tanken är att det ska vara en resa i tiden när man kommer hit, berättar Johanna som förklarar att de är måna om att bevara den gamla atmosfären vid bruket.
Den stora salongen är bevarad i orginalskick sedan 1816 och målningarna på väggarna är gjorda av Nils Asplin. Det anses av bedömare vara hans sista verk, han var 80 år när han målade dem. Målningarna heter på franska "trompe l´oeil" och betyder på svenska "att lura ögat". På väggarna är pelare och valv målade.
-Här har vi öppnat upp ett rum och lagt nytt golv, det är tänkt att bli ett bibliotek för besökarna, berättar Rickard när vi kliver in i rummet bredvid.

Det nya ägarparet har tidigare bott i Rönninge söder om Stockholm. Nu trivs de i idyllen vid bruket, tillsammans med sonen Valdemar och de två labradorerna Nett och Tuva.
Johanna har tidigare arbetat inom reklamfilm och även på SVT Drama TV-produktion. Och sedan flera år har paret arbetat med företagscharter av de två fartyg som Rickard äger.

Under sommaren har det varit bra beläggning vid bruket och totalt har man haft 15 anställda, dock inte alla på heltid.
Men den stora prövningen är att få en bra beläggning under vintern. Totalt finns 130 bäddar att hyra ut. För att lyckas få ekonomin att gå ihop måste turisterna lockas dit även under vintern.
Den enskilt största kostnadsposten i budgeten är uppvärmningskostnaden för alla byggnader. Totalt hamnar man på den svindlande summan två miljoner kronor per år. Därför hoppas paret få någon form av bidrag för att stötta upp ekonomin.

Men Johanna och Rickard sprudlar av idéer om spännande projekt för att locka turister.
-Det skulle kunna gå att ordna musikfestivaler då vi har stora lokaler för konserter och vi har många sevärdheter i området, säger Johanna.
-En annan idé är att under vintern ordna långfärdsskridskoåkning på sjön med facklor, berättar Rickard som även influerats av isbyggnaderna i Norrland där man byggt allehanda hus och andra saker i is.
-Men vi skulle i sådant fall gjuta det vi gör i is, det är lättare, säger han.

En god vän som varit på besök är skådespelaren Tomas Nordström. Han spelar den yngste brodern i den populära TV-serien pistvakt som sändes på SVT.
-Han var här och hälsade på med familjen tidigare, berättar Johanna och avslöjar att det inte är helt omöjligt att hela Pistvaktsgänget kommer att uppträda vid bruket framöver.
Får vi gissa på en succé.

GÖRAN PERSSON
0248-13005
goran.persson@falukuriren.se


(Sidotext i direkt anslutning till huvudtexten)
Furudals Bruk har en lång och spännande historia

Grundaren av Furudals Bruk var Birger Elfving. Där bruket nu ligger hittade han en bra plats för att anlägga en vapensmedja. Han fick tillstånd 1709 för att anlägga två hammare, den ena för kanoner samt två plåthammare och en stålugn med stålhammare. Omgående fick bruket kontakt med Krigskollegiet då kriget med Ryssland var i full gång.

Bruket köptes 1776 av IG Clason och när han dog 1804 togs brukets ledning över av den 23-årige sonen.
Till en början var det stångjärn som var huvudprodukten, men även maskindelar, vattenhjul och mycket annat.

Mest berömt blev dock bruket för ankarkättingarna som började tillverkas 1814 vid bruket. Men det kom att dröja många år innan de blev accepterad av den svenska flottan, då de vant sig vid de ankarkättingar som tillverkades i England. Men redan efter några år kom ankarkättingarna från Furudal att överträffa de engelska i kvalitet, därmed kunde exporten inledas. Flera krigsfartyg i den svenska krigsmakten kom att förses med ankarkättingar från Furudals Bruk och resten är som man säger historia.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons