Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya ägare av Stakheden

Annons

Anledningen är att Svenska skogsplantor genomgår en stark omstrukturering för att återfå lönsamheten och få en stark ägare.

Vd Urban Eriksson berättar att företaget omsätter 180 miljoner kronor med 100 anställda. Redan innan ägarbytet var det beslutat att ett flertal plantskolor ska läggas ned och 40-talet anställda ska bort.

- Men Stakheden är en av de platser som blir kvar, säger vd Urban Eriksson som vill avvakta den nya ägarens ambitioner och beslut innan det ges mer besked om vad som ska ske i Nyhammar.

Tanken genom att ta bort ett flertal plantskolor är att höja lönsamheten i de fem plantskolor som blir kvar genom en högre och rationellare produktion.

Samtidigt ska plantskolorna anpassa sig till det nya skogsbruket där fler frötallar får stå kvar och antalet plantor som produceras minskas från 550 miljoner till 300 miljoner per år.

De plantskolor som nu försvinner är Piparböle plantskola i Umeå, Bensjö plantskola i Bräcke, Älmfors plantskola i Edsbyn i Hälsingland( Älmfors kan få vara kvar om marknaden förbättras). I Värmland läggs Deje plantskola ned och i Halland försvinner Hillets plantskola i Vedum.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons