Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny zoobutik i Mora

Annons

Zoobutiken ägs av behandlingshemmet Nyckeln och är delvis ett led i återanpassningen av ungdomar till samhället. Här får tjejer som kommit på glid möjlighet till arbetsträning, när de själva har lust.

Men zooaffären fungerar självklart också som zooaffär. På hyllorna trängs burar av olika slag med matblandningar för kanariefåglar, parakiter, undulater, hamstrar och kaniner, kakor för marsvin, drickflaskor, chinchillasand och massor av säckar med hundfoder.

- Många köper bara den billigaste maten, men en växande hund måste få rätt näring, säger Sari Wasa, som är anställd i zooaffären.

Hon har ett "brinnande intresse" av hundar och hunduppfödning och har hand om människans fyrbenta vänner. Pälsdjur, men även reptiler när de kommer. Arbetskamraten Marit Mauro ansvarar för fiskarnas väl och ve.

- Fisk är det enda som är här nu; pälsdjur och fågel går via uppfödare. Vi ska söka tillstånd för reptiler, säger Sari Wasa.

Lokalen som zoobutiken disponerar är helrenoverad och ljust inredd. I ena hörnet står en soffgrupp, där kunder erbjuds en kopp kaffe eller ett glas saft. Men det mest spännande rummet ligger längst in och lyses upp av ett milt blått sken från 32 akvarier.

Om Sari Wasa får bestämma, kandjurintresserade Morabora se fram emot allt ifrån kaninhoppning till expertföreläsningar.

- Det ska hända mycket grejer här, säger hon.

JENNIELIE KJÖRNSBERG

Mer läsning

Annons