Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny varningstriangel för den farliga tv:n

Annons

Att allt för mycket stillasittande befrämjar ohälsa känns dock inte som något av vetenskapens mer sensationella avslöjanden på senare år. Att det handlade om stillasittande framför tv-apparaterna i den nu publicerade och uppmärksammade undersökningen är kanske inte så underligt. När de här forskarna startade sitt revolutionerande projekt fanns det inte mycket annat att sitta stilla framför. Inga datorer, exempelvis.

Det onyttiga i att sitta stilla allt för länge, exempelvis i tv-soffan, behövs det nog inga vetenskapliga analyser för att förstå. Det kan nog varenda gymnastiklärare i det här landet med vardagserfarenheter bekräfta.

Jag undrar hur många utredningar och forskningsrapporter som lags fram genom åren om tv-tittandets skadlighet på både det enda, det andra eller det tredje sättet? Kanske dags för en vetenskaplig undersökning av undersökningarna?

Något större behov av den där varningstriangeln i dessa av repriser överfulla veckor behövs nog inte. Men möjligen kan den behövas i mitten av nästa månad när OS i Aten startar. Då finns i alla fall möjligheter för den som vill och orkar att slita rejält på sittfläsket med sändningar från tidig morgon till sen kväll i både den ena och den andra kanalen.

Apropå repriser: Aftonbladets statistik i veckan visade att SVT just nu leder reprisligan ganska klart. I stort sett 50 procent av tiden, nyhetsprogram undantagna, är repriser.

En fråga jag fått i ämnet ett par gånger är: "Varför återsänds inte de populära engelska deckarserierna med kommissarie Frost och hans kollega Barnaby i Midsomer?

Svar: Det handlar om sändningsrätter, om vad det kostar. Att sända ett program i repris ska helst vara billigt. Själv upplever jag inte de uteblivna repriserna av exempelvis kriminalserier med avslutade avsnitt som speciellt besvärande. När det däremot handlar om serier i flera avsnitt känns det lite trist att inte få en ny chans om vi råkar missa något.

Båda de engelska deckarfarbröderna har passerat allsångare Lundin på Skansen på tittartoppen.

Veckans tre-i-topp:

1) Morden i Midsomer 1 635 000 tittare.

2) Ett fall för Frost 1 580 000 tittare.

3) Allsång på Skansen 1 525 000 tittare.

Trend eller tillfällighet? De heta allsångskvällarna är inte riktigt lika heta längre. Det handlar visserligen "bara" om ett par hundra tusen tittare, men ändå.

Om det beror på programledaren, gästartisterna eller att det nuvarande konceptet gjort sitt har jag ingen aning om. Det är kanske på sin plats en vetenskaplig undersökning i ämnet? För hur skulle vi kunna klara oss utan alla dess tv-forskningar och deras ständigt medföljande varningstrianglar?

Vekans backspegel

I välfyllda tv-arkiv finns vår tids historia på burk. Olle Söderlunds titt i backspegeln några onsdagskvällar visar hur en skicklig journalist kan utnyttja detta till en stunds sevärd repetition i nutidshistoria.

Veckans bortglömda

I onsdags var det 35 år sedan Neil Armstrong tog de första stegen på månen. Nutidshistoria, tv-historia. Inte ett spår av de klassiska bilderna bland alla repriserna. Inte i de svenska kanalerna i alla fall.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons