Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vårdform öppnar för fler vårdplatser

Annons

Nu ska nya vårdplatser skapas på Falu lasarett.

Platser för patienter som inte är så sjuka att de behöver vård på akutvårdplatser, men som ändå är för sjuka för att skickas hem eller till kommunens servicehus.

- Vi har för få vårdplatser på lasarettet, konstaterar närsjukvårdschef Jan Fahlén.

Tillsammans med lasarettets ledning har man nu kommit överens om att det ska bli fler vårdplatser.

- Vi har beslutat oss för att öppna en permanent allvårdsavdelning i någon form. Men hur stor avdelningen blir och vilka diagnosgrupper som avdelningen ska vara avsedd för, ska vi nu snabbt utreda, säger närsjukvårdschefen i Falun, Jan Fahlén.

När kommer de nya platserna att finnas?

- Vi bör ganska snabbt kunna ordna detta, men någon tidpunkt kan jag inte säga. Vi har ju redan startat en embryo till den här avdelningen, säger Fahlén.

Under sommaren har lasarettet haft en extra avdelning, avdelning 59, för patienter som anses medicinskt färdigbehandlade. Alltså patienter som har fått den vård de behöver på lasarettsnivå, och väntar på att få en plats i kommunens omsorg.

Lasarettet har beslutat att fortsätta att ha tio sådana platser öppna även under hösten. Det är på detta som den nya allvårdsavdelningen ska bygga.

- Men en allvårdsavdelning kan rymma fler än bara medicinskt färdigbehandlade. Det kan till exempel vara en avdelning dit distriktsläkare och akuten direkt kan skicka patienter. Patienter som inte behöver den vård som akutklinikerna ger, men som är för sjuka för att bo hemma eller hos kommunernas servicehus.

Enligt Fahlén är detta både en vinst för patienterna, för akutklinikerna, och för landstingets ekonomi.

- För patienten är det alltid bäst att ligga på rätt vårdnivå. Är det mest omvårdnad man behöver, ska man inte ligga på en akutklinik. Akutklinikerna har i snitt, varje dygn, 15-20 medicinskt färdigbehandlade patienter som inte har någonstans att ta vägen. Platser som är dyra och som leder till överbeläggningar.

En viktig del för allvårdsavdelningen blir vårdplanering.

- Vi behöver en riktigt bra vårdplanering, som handlar om att man noga löser patientens behov innan patienten lämnar lasarettet. Det är viktigt att planeringen sker i nära samarbete med kommunen, säger Fahlén.

Vid mötet i går, där beslutet fattades att skapa en allvårdsavdelning, medverkade också ledningen för det mellersta närsjukvårdsområdet.

- En liknande lösning kan bli aktuell även i Borlänge, säger Fahlén.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons