Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny utställning invigs på Adelborgmuseet

Annons

Ottilia Adelborg kom till Gagnef första gången 1902. Hon lockades till Dalarna av dåtidens dala- och nationalromantik, och hon blev mycket förtjust i Gagnef där hon bosatte sig 1903. Ottilia Adelborg är kanske mest känd som barnboksillustratör, men hon var också mycket aktiv inom hemslöjdsrörelsen och intresserad av den gamla dräkttraditionen i Dalarna.

Anna Wettergren studerade liksom Ottilia Adelborg vid Tekniska skolan, nuvarande Konstfack, i Stockholm. Under studietiden bodde hon hos familjen Adelborg, som förutom Ottilia själv bestod av Ottilias mor, änkan Gertrud och två systrar. Snart inleddes en varm och varaktig vänskap mellan den 22 år äldre Ottilia och Anna.

Ottilia Adelborg och Anna Wettergren tillbringade sommaren 1903 tillsammans i Gagnef. Där inledde de bland annat en inventering och insamling av spetsar inför en utställning i Svenska slöjdföreningens lokaler i Stockholm.

- Sommaren 1903 var viktig både för Ottilia och Anna. Ottilias mor hade just dött, och Ottilia var fri att arbeta med sitt konstnärsskap. Anna hade precis gått ut skolan och ville sätta igång med sitt arbete, berättar Eva Kaiser, som tillsammans med Margareta Wallén har byggt upp utställningen. Initiativtagare till Kraftkvinnor - kvinnokraft är Ottilia Adelborgs vänförening.

På utställningen visas målningar, skisser, textil och fotografier. Ottilia och Anna var inte bara goda vänner, utan de påverkade också varandras konstnärskap i hög grad. Likheterna är så stora att det bland de målningar som nu visas finns verk som inte utan vidare kan tillskrivas den ena eller andra av de båda konstnärerna.

Eva Kaiser och Margareta Wallén är särskilt glada över att kunna lyfta fram Anna Wettergren, som bland annat var föreningen Svensk Hemslöjds första mönsterriterska. Någon utställning om Ottilia Adelborgs och Anna Wettergren-Behms sam-arbete och vänskap har aldrig gjorts - förrän nu.

- Anna har glömts bort lite och inte lyfts fram riktigt efter förtjänst tidigare, menar Eva Kaiser och Margareta Wallén.

Dessutom visas både äldre och samtida hemslöjd upp. Detta för att ge en bild av vad som mötte Ottilia och Anna under deras många vandringar bland gård- arna i Gagnef - samt för att visa på att hemslöjdstraditionen lever vidare.

Utställningen Kraftkvinnor - kvinnokraft pågår fram till den 13 augusti.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons