Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny utbildningssatsning

Annons

För ett par år sedan utredde Högskoleverket en sammanslagning av socionomutbildningen och social omsorgsprogrammet till en ny utbildning. Regeringen sköt dock upp beslutet om ny examensordning för detta och beslutet kan komma först år 2007.

Högskolan Dalarna är mycket intresserad av att få den nya socionomutbildningen.

- Det är vår framtidsvision och det är det vi arbetar mot, säger Maria Fernström som är en av de ansvariga för programmet.

Som ett led i det arbetet startar högskolan därför redan i höst en ny 140-poängsutbildning: socialarbetarprogrammet.

I och med det lägger man sig i framkant och kan rekrytera lärare och bygga upp organisationen inför en kommande ny socionomutbildning.

- Vi måste också få igång forskningen på det här området, säger Maria Fernström.

Det nya programmet ska ligga i linje med Högskoleverkets intentioner och ha nära kopplingar till det sociala omvårdnadsprogrammet som högskolan redan har. Socialarbetarprogrammet är uppbyggd så att studenterna under alla terminer ska ha kontakt med de olika verksamhetsfälten inom den sociala sektorn.

- Men studenterna ska inte bara titta på verksamheten utan väva samman den med något de läser, säger Maria Fernström.

De olika verksamheterna har också varit med och diskuterat fram innehållet i utbildningen. Det är alla Dalarnas kommuner (utom Gagnef och Säter), kriminalvården, frivården, arbetsförmedlingen och försäkringskassan samt frivilligorganisationer som Röda Korset och Svenska kyrkan.

Intresset för den nya utbildningens 30 platser är stort att döma av antalet förfrågningar som högskolan fått.

- Men hur många ansökningar det blir är lite svårt att veta. Det är dock mycket viktigt att poängtera att studenterna är medvetna om att de inte får någon socionomutbildning utan en filosofie kandidatexamen i sociologi, säger Maria Fernström.

Detta torde dock inte hindra att studenterna efter examen får arbeten där socionomexamen efterfrågas. Det har bland annat socialcheferna i Rättvik, Falun och Borlänge garanterat.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons