Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny utbildning till hösten

Annons

Tre dagar i veckan kommer eleverna att vara ute på olika företag och lära sig yrket på plats.

Måndagar och fredagar är det skolbänken och kärnämnena som gäller.

- Skolundervisningen hålls här i Leksand och eleverna från Gagnef kommer hit. Den företagsförlagda utbildningen kan eleverna välja fritt mellan kommunerna, säger Christer Swedhs, bildningsnämndens ordförande i Leksand.

Den nya utbildningen är inte tänkt att belasta nuvarande skolledning.

Två projektanställningar på halvtid, en i Gagnef och en i Leksand, ska sköta alla kontakter mellan skolan och de företag där eleverna ska ha sin praktiska utbildning.

- Däremot har vi i Leksand sagt att utbildningen måste ske inom de budgetramar som gymnasieskolan har i dag, fortsätter Christer Swedhs.

Kostnaden det rör sig om är omkring 200 000 kronor och gymnasiechefen Lars Davidsson gav i fredags följande besked till bildningsnämnden:

- Vi kör! Leksand är en hantverksbygd som dessutom har 800 företag. Man kan tycka att det är konstigt att vi inte haft en hantverkslinje tidigare.

- Dessutom finns det elever som mår bättre av den här typen av studieväg, menar Lars Davidsson.

Till en början är det tänkt att utbildningen ska vara öppen för tio elever, fem från vardera kommun, men fler elever är ett självklart mål.

Leksands skolchef Lars Nyberg är väldigt positiv till utbildningen som skulle kunna bli en bra affär för såväl Leksand som Gagnef.

- Det här är väldigt dyra utbildningar som vi får betala mycket för när elever från Leksand åker till exempelvis Borlänge. Det skulle räcka med att vi hade 16 elever i ett sådant här program och det skulle bli en ren förtjänst.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons