Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny upplaga av Grangärdefilmen

Annons

Det är dags för en ny upplaga av Erik Lindbergs Grangärdebygden i bild som hembygdsföreningen lät föra över till video och som fick en strykande åtgång efter premiärvisningen.

160 exemplar har sålts och efterfrågan finns fortfarande bland Grangärdebor på hemmaplan och i förskingringen.

Inte minst bidrog de tre offentliga visningar föreningen hade av filmen i fjol och som lockade fulla hus. Filmen, som Erik Lindberg gjorde 1948-49, är ett förnämligt dokument som visar bygdens folkliv för mer än ett halvsekel sedan. Dessutom är den i färg, en teknik som inte var helt vanlig vid den tiden.

Filmen, som skänktes till Grangärde hembygdsförening på 70-talet, låg länge i arkivet innan idén att göra den tillgänglig för en kommande generation föddes och resulterade i videoversionen.

Här ser man, bland mycket annat, skolavslutning i Nyhammar, skolskidtävling, med backtävling, vid Enbackens skola, gårdsauktion vid Stenberg, midsommarfirande vid Nyhammars torg och invigningen av Grangärdedräkten under pingsten 1948.

Filmen är numera också försedd med ljud. Olof Mattsson sköter speakersysslan och originalmusiken är skriven av Karl-Erik Engström i Harnäs, veteran i Grangärde Spelmanlag.

Lagom till turistsäsongen skall den andra upplagan finnas tillgänglig.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons