Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny tullkampanj mot nätcigaretter

Annons

Sedan mitten av mars har tullen i Malmö omhändertagit över en miljon internetbeställda cigaretter.

De cirka tusen svenska mottagarna har inte begått något brott, men måste betala skatt för att få ut sina cigaretter.

Om mottagarna inte betalar skatt, så kommer cigaretterna att förstöras. Skatten, 228 kronor per limpa, borde ha betalats av avsändarna, företag i Baltikum och Polen. Men vid de cigarettaffärer som tullen hittills hunnit gå till botten med har detta inte gjorts.

I slutänden blir det mycket dyrare för beställarna än om de hade köpt sina cigaretter i Sverige, konstaterar Håkan Löw, gruppledare vid tullens enhet för gränsskydd.

När TT är på besök i Tullverkets lokaler i centrala Malmö håller personalen på att att gå igenom säckvis med nätcigaretter som nyligen kommit från Polen.

Tidigare levererades de i hela limpor. Men sedan tullen börjat omhänderta leveranserna packar avsändarna dem i mindre lådor, för att det inte ska vara lika uppenbart att de innehåller cigaretter.

Men tack vare uppmärksam personal vid Postens terminaler kan även dessa leveranser omhändertas, åtminstone en del av dem. Stor volym och liten vikt väcker de postanställdas misstänksamhet.

Posten ingår i det samarbete som kallas samverkan mot tullbrott. När personalen ser något skumt med de paket som väller in från utlandet, går larmet till tullen, som undersöker försändelserna.

Erfarna postanställda har en häpnadsväckande god intuition, tycker Håkan Löw. Det var på initiativ från postanställda som tullen började leta efter nätcigaretter tidigare i vår.

Det är lite speciellt med cigaretter jämfört med narkotika. Det inte är olagligt att köpa eller använda cigaretter, inte heller att köpa via internet. Att omhänderta leveranserna, räkna cigaretterna och att underrätta alla beställarna är ett tidskrävande arbete, som tar kraft från exempelvis sökandet efter narkotika.

Men tullen har inget val, anser Håkan Löw.

TT

Mer läsning

Annons