Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny trend bland nygifta

Annons

Hur ser du på namnbyte?

Allt fler byter efternamn i Sverige. Det visar statistik från Patent- och registreringsverket, PRV. Mellan år 2000 och 2006 ökade namnbytena i Sverige med 38 procent.

Det betyder att allt fler antingen byter till ett släktnamn, byter förnamn eller skapar sig ett eget efternamn.

Att hitta på ett nytt namn är det som ökat mest. 63 procent fler hittade på sina egna efternamn 2006 mot 2000.

-Söker man ett nytt efternamn hos oss har man ensamrätt om det. Alla efternamn har namnskydd, ett slags patent, säger Mattias Benke, handläggare på sektionen för personnamn på Patent- och registreringsverket.

Från Dalarna kom det in 76 ansökningar om namnbyte till PRV 2006. De flesta som bytte namn kom från Falun eller Borlänge.

Från Säter och Rättvik var det ingen som skickade in ansökning om namnbyte förra året.

Av de 76 ansökningarna som kom in till PRV handlade 12 ansökningar om att få ett nytt, påhittat efternamn godkänt.

Men alla får inte sina nya efternamn godkända.

-Vi granskar alltid efternamnet när en ansökan har kommit in. Namnet får till exempel inte finnas redan eller vara ett varumärke, säger Mattias Benke.

-En gång var det några från Dalarna som ville byta efternamn till Avesta. Det blev nej eftersom namnet inte heller får vara en postort.

Willfox, Gutekull, Wentli, Tennlind, Siljehamre, Lessestig, Trummens, Alvpihl och Fotling. Det är några av de godkända nybildade efternamnen från Dalarna 2006.

-De flesta byter efternamn när de gifter sig. De kanske känner att de inte är överens om vilket efternamn de vill ta, så hittar man på ett i stället. Man vill vara ensam om sitt efternamn, säger Mattias Benke.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons