Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny tidsfrist för envisa husägaren Wu

Annons

Wu Ping, som vägrat att lämna sitt hus för att ge plats för ett nybygge i Chongqing i sydvästra Kina, beordrades på fredagen att ge sig av senast den 10 april.

Ordern gavs av en lokal domstol, berättade hon i telefon till Peking.

Wu har blivit en nationalsymbol för motståndet i Kina mot byggjättarnas framfart. I tre år har hon kämpat för bättre ersättning för att låta sitt hem rivas.

Hennes strid med byggföretagen och de lokala myndigheterna har fått märkliga konsekvenser. Wus lilla tegelhus i två våningar vinglar nu ensamt mitt på en stor, utgrävd byggplats _ en bisarr bild som har kablats ut över världen och in i kinesiska massmedier. Och så länge det står kvar kan inget nybygge påbörjas.

Enligt Wu har byggföretagens vilja att förhandla ökat. En tidigare tidsfrist för henne att ge sig av löpte ut den 22 mars utan att något hände.

Striden om platsen började när Wu sade nej till det erbjudande om ersättning för att flytta som godtogs av 280 grannar runt omkring henne. Hon gick sedan till domstol för att få fastslaget att ingen kan tvinga bort henne. Hon kräver också att byggherrarna uppför ett nytt hus åt henne i området.

Kina bågnar av liknande mark- och fastighetsstrider, inte sällan utlösta av att byggföretag i samförstånd med lokala myndigheter illegalt lägger beslag på attraktiv mark. Fallet Wu Ping har därför utlöst en intensiv debatt i landet om hur den privata äganderätten ska kunna skyddas.

Kinas parlament, nationella folkkongressen, beslöt nyligen att denna äganderätt ska stärkas så att tvister inte behöver uppstå.

TT

Mer läsning

Annons