Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny teknik väcker gruvan

Annons

Byggloven är klara och redan i nästa veckan kan grunden börja gjutas för reningsverket som ska ligga mellan Rödfärgsverket och riksvägen, i skuggan av den högsta slagghögen. Den blivande byggplatsen är täckt med halm för att tjälen inte ska gå i jorden.

Under många år har Stora Enso planerat för ett nytt reningsverk. Vattnet som pumpas upp ur gruvan är fullt av metaller. Hittills har det renats i Främby, med hjälp av kalk. Totalt 10000 ton slam deponeras varje år på Varggårdstippen.

- Där har vi bara tillstånd till 2008. Vi vill komma ifrån det där med deponi och i stället plocka ur metallerna. På tippen blir de alltid tickande miljöbomber, säger Stig Johansson, utvecklingschef på Stora Kopparbergs Bergslags AB, som bland annat driver rödfärgsverket.

Han beskriver den nya jonbytestekniken. Gruvvattnet kommer att pumpas in i stora plasttankar i reningsverket. Där ändras ph-värdet så att olika metaller skiljs ut och fastnar i ett sorts filter.

Det blir en hel del på ett år:

4Cirka 100 ton järnprodukt som blandas i rödfärgspigmentet.

4Cirka 300 ton zinkhydroxid som kan användas inom gummiindustrin, till djurfoder eller i smältverk.

4Cirka 9000 ton järnsulfatlösning och cirka 300 ton aluminiumhydroxid som kan användas till vattenrening, bland annat vid Kvarnsvedens pappersbruk.

Även i framtiden blir det lite avfall över, cirka 50 ton slam med kadmium i. Jämfört med dagens avfallsmängd handlar det ändå bara om mindre än en procent.

Tekniken är ny. Falu gruva blir första gruvan i världen som testar att återvinna metaller ur gruvvatten. Tekniken är utvecklad av ett holländskt företag i samarbete med Stora Enso Research.

- Visst finns det risker, men tekniken är oerhört väl testad i pilotprojekt under ett antal år, säger Stig Johansson.

Han påpekar att man räknar med en inkörningsperiod på ett år. Verket tas stegvis i drift våren 2007 och beräknas vara i full drift i december samma år.

- Många gruvor har problem med avfall. Det här projektet har väckt stort intresse runt om i världen, säger Pernilla Wigren, vd för Stora Kopparbergs Bergslags AB.

Bygget innebär en investering på 115 miljoner. Det är Stora Enso som betalar, men länsstyrelsen och kommunen bidrar eftersom en tiondel av vattnet som ska renas är dränagevatten från slagghögarna.

- Det vi får in på att sälja produkterna täcker inte investeringen, men det ger ett bra bidrag till driftskostnaderna, säger Pernilla Wigren.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons