Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny teknik räddade liv under 2005

Annons

Ny teknisk utrustning räddade två liv i Falu kommun under fjolåret.

Det berättar brandingenjör Kent Nilsson vid Räddningstjänsten DalaMitt. I dag redovisas statistiken med fjolårets utryckningar och räddningsinsatser.

- Vi är nöjda med satsningen på ny teknik. Den räddade två liv 2005. En äldre kvinna hittades i ett brinnande hus i Falun med hjälp av vår nya värmekamera. Och en man i Enviken som fått hjärtinfarkt räddades av brandmän med hjälp av den defilibrator som finns med i IVPA-bilen från stationen i Enviken, säger Kent Nilsson.

Han berättar att rökdykarna hade en mycket svår uppgift vid trähusbranden i korsningen vid Engelbrektsgatan och Magasinsgatan den 1 april. Huset var rökfyllt och övertänt.

- Det var tack vare vår nya värmekamera som vi kunde lokalisera kvinnan och snabbt få ut henne till ambulansen, säger Nilsson.

Han berättar att räddningstjänsten i Falun haft många utryckningar under fjolåret till bränder som polisen misstänker vara anlagda.

- Flera av bränderna har varit koncentrerade kring Tisken.

De heltidsanställda brandmännen vid räddningsstationen i Falun hade under 2005 sammanlagt 424 utryckningar.

Några dagar före jul kämpade brandmän för att försöka rädda ett bostadshus utanför Sågmyra. Men trots en snabb insats från flera stationer brann huset ner till grunden.

Deltidskårerna i Bjursås, Enviken, Grycksbo och Svärdsjö hade tillsammans 288 larm under fjolåret.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons