Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny tavla med gammalt motiv

Annons

- Man blir lite stolt över att få måla en Hans Prins målning, säger Johan. Man har ju hört att han var en väldigt duktig konstnär.

De flesta av Himlaspelsfigurerna finns med på tavlan. Kung Salomo, Salomos danserska och alla de andra. Alla utom djävulen själv, Gammel-Jerk finns avbildade.

Johan Esters växte mer eller mindre upp med Himlaspelet. Hans far och mor, Rolf och Ejvor, fanns med som aktörer i det berömda spelet i cirka 15 år.

- Jag har sett Himlaspelet både från åskådarplats och bakom scenen. Själv har jag aldrig medverkat. Jag tror inte jag har den där skådespelartarmen i mig. Jag är inte så där mycket för skådespeleri.

Johan Erkers är ändå lagd lite åt det konstnärliga hållet. Han tar gärna fram gitarren och spelar ett stycke, och målningen Hans Prins Himlaspelstavla vittnar om både kunnande och precision.

Egentligen är Johan yrkesmålare i grunden. Efter ett antal besök i Hildasholm men även Tibble herrgård väcktes känslan av lite andra målningstekniker. Han kommer ihåg hur han helt utan utbildning målade sin första marmorering, något han var stolt över på den tiden. I dag tycker han inte det är så vackert.

- Men intresset för marmorering vaknade.

För några år sedan kom han in som elev i skolan Palm fine Arts i Norrköping. Det fanns 200 sökande till 16 platser. En fantastisk tid tycker Johan. Läraren Mats Karlsson hade ju självaste hovmålaren Stellan Palm som mentor.

I dag kompletterar Johan Esters det vanliga yrkesmåleriet med den mer konstnärliga marmoreringen.

- Det vore drömmen att få hålla på med det på heltid, säger Johan och kastar en blick mot sin Himlaspelskonst i bästa Prins-stil.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons