Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny systembutik invigd för vinkräsna Morabor

Annons

Självbetjäning, större butiks-yta och utvidgat sortiment.

Det fick premiärkunderna veta när Systembolaget på måndags-middagen öppnade den nya butiken i Mora.

Det utvidgade sortimentet bör välkomnas av Moraborna som enligt Systembolaget är ganska kräsna när det gäller val av viner.

Det klipptes band av tillförordnade butikschefen, Simon Lindström, när portarna slogs upp och premiärkunderna bjöds på alkoholfri dryck, innan det var dags att inspektera den nya butiken med god översikt över sortimentet. Hyllorna är låga och ska inte skymma sikten ens för de mest småväxta. Enligt informationschefen, Lennart Agén, som fanns på plats har Systembolagets vd, Anitra Steen, med sina 166 centimeter över havet stått modell för hyllhöjden.

Kunderna kan nu strosa runt på 800 kvadratmeter och välja och vraka bland 1 400 artiklar.

Butiken i Mora är den 189:e i Sverige, av totalt 421, som erbjuder självbetjäning. Tidigare har, i den gamla butiken, köer och väntetider vid turisttoppar varit orimliga. Det hoppas nu Systembolaget kommer att vara ett minne blott.

Lennart Agén och Systembolaget i stort vill inte plädera för ökad alkoholkonsumtion, men en erfarenhet bolaget dragit i andra självbetjäningsbutiker är att försäljningen ökar. Kunden plockar gärna med sig en extra vinflaska utöver den egna favoriten den är ute efter. Så säger erfarenheterna.

I fjol sålde butiken i Mora 49 kubikmeter sprit, 270 kubikmeter vin och 415 kubikmeter starköl. Bara spriten har minskat i försäljningsvolym i Mora, medan vin och öl ökat sina andelar.

Antal kunder under en normalvecka var under 2003 på måndagar 229, tisdagar 326, onsdagar 395, torsdagar 569, fredagar 1 145 och lördagar 437.

Ser man däremot på månadsstatistiken ligger antalet kunder under åtta av årets månader år 2003 på mellan 12 000 och 15 000 kunder. Juni, juli, augusti och december stiger kundfrekvensen kraftigt och den absoluta toppmånaden juli drar butiken över 25 000 kunder.

Morabornas spritkonsumtion ligger på 2,44 liter per invånare enligt statistiken från 2003. Det är i paritet med riksgenomsnittet. Vinkonsumtionen ligger under rikssnittet och starkölskonsumtionen något över.

Det kan noteras att för Orsa ligger alla tre värdena långt över riksgenomsnittet, vilket säkert kan förklaras med att många Morabor valt att handla i Orsabutiken istället för att köa i Mora.

Nu lovar Systembolaget snabbare betjäning i Mora och Lennart Agén säger att den här butiken mycket väl genererar sina kostnader.

Någon ytterligare systembutik i Mora eller Dalarna i övrigt finns inte inplanerad.

- Vi har 580 ombud i landet, främst i glesbebyggda trakter. Det är en service vi tillhandahåller, men det är ingen lönsam affär för Systembolaget. 580 ombud svarar tillsammans för 2,5 procent av vår totala försäljning, summerade Lennart Agén i landets modernaste systembutik.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons