Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny svartjobbshärva

Annons

I höstas nystade polis och åklagare upp en stor härva som innefattade luftfakturor och svartjobb i ett bemanningsföretag i byggbranschen.

Då dömdes samtliga inblandade till fängelsestraff.

Det företaget har anlitats som underentreprenör i den härva som nu är aktuell.

Det är fyra män från Borlänge, 38, 38, 30 och 47 år gamla, samt tre män från Falun, 30, 34 och 36 år gamla som står åtalade.

Härvan omfattar flera företag i Borlänge och Falun och de har hjälpt varandra genom att skriva falska fakturor. De båda 38-åringarna från Borlänge drev ett företag i byggbranschen.

Från juli 1999 till januari 2001 skrev företaget ut falska fakturor i olika Stockholmsföretags namn för sammanlagt 1,6 miljoner kronor.

De falska fakturorna har bokförts för att dölja svarta löner till både företagsledningen och anställda.

Dessutom har man inte lämnat rätt uppgifter i sin skattedeklaration. På så sätt har de smitit från att betala sammanlagt 680 000 kronor i moms och arbetsgivaravgifter.

Den 30-åriga Borlängebon och den 30-åriga Falubon har också suttit i samma bolagsstyrelse och de fortsatte den kreativa bokföringen omedelbart efter ovanstående, från januari 2001, till mars i år. De har på samma sätt som tidigare betalt svarta löner för sammanlagt 4,6 miljoner kronor, och använt falska fakturor för att dölja detta.

Likaså har de redovisat för lite moms och arbetsgivaravgifter. Sammanlagt 2 450 000 kronor rör det sig om.

En av de 38-åriga Borlängeföretagarna startade i oktober 2001 ett annat bygg- och svetsbolag som han kontrollerade, även om 47-åringen stod som formell företrädare. De hjälpte det första bolaget genom att skriva falska fakturor och sedan upplåta ett konto åt dem.

Pengarna - sammanlagt knappt en miljon - togs genast ut och gavs till företrädarna för det bolaget efter att ett avdrag motsvarande momsen gjorts som ersättning.

Därtill har 38-åringen och 47-åringen åtalats för att ha fuskat med redovisningen av moms och arbetsgivaravgifter. Sammanlagt 161 00 kronor ska de ha undanhållit.

De två kvarvarande Faluborna åtalas för medhjälp till bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll och skattebrott. De ska ha upprättat falska fakturor på sammanlagt 412 000 kronor i sitt bolag. De fick sedan ersättning efter att ha upplåtit sitt konto åt de andra företagarna.

En av dessa Falubor var en av de som greps i Grandrazzian i våras.

De olika åtalspunkterna handlar om grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grov försvårande av skattekontroll.

De båda 38-åringarna åtalas också för bedrägeri för att ha lurat till sig sjukersättning trots att de jobbat. Den 30-åriga Falubon åtalas för misshandel och den 34-åriga Falubon för fortkörning.

Bara de båda 38-åriga Borlängeborna, den 30-åriga Borlängebon och den 30-åriga Falubon erkänner brott.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons