Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny stororder till svenska ABB

Annons

Det handlar om tre separata kontrakt till ett totalt värde av 25 miljoner dollar, 200 miljoner kronor. Kontrakten gäller leverans och installation av FACTS- (Flexibla AC transmissionsystemlösningar) till kraftbolag i USA och Australien.

Ett av kontrakten har ett värde av cirka 13 miljoner dollar och kommer från det australienska kraftbolaget TransGrid, på en 330 kilovolts SVC (Statisk Var-kompensator) för sammankopplingen av New South Wales och Queensland.

ABB har sedan tidigare levererat två SVC:er till PowerLink, för en annan del av denna viktiga förbindelse. Den senaste SVC:n kommer att installeras i kopplingsstationen Sydney West för att ge snabb spänningsstabilisering i transmissionssystemet som förser Sydney och New South Wales med elektricitet.

I USA har Idaho Power, och gäller utbyte och uppgradering av en existerande SVC-anläggning i deras 345 kilovoltssystem i Goshens kopplingsstation. Anläggningen är vital för att öka överföringsförmågan mellan genererings- och lastområden i USA:s västra delar.

Det andra amerikanska kontraktet kommer från Nevada Power Company och gäller utbyte och uppgradering av en existerande 500 kilovolts seriekompenseringsanläggning i McCulloughs kopplingsstation i närheten av Las Vegas som ursprungligen levererades av Westinghouse, en leverantör som ABB har köpt upp för tio år sedan.

Den nya installationen kommer att kraftigt öka kapaciteten på överföringen till Los Angeles-området.

ABB Power Technologies Claes Scheibe berättar att leveranserna innehåller massor med Ludvikautrustning som kondensatorer, ventilavledare, transformatorer och annat.

- Vi försöker alltid ta så mycket vi kan av apparater från verkstäderna i Ludvika, säger Scheibe.

Han har lite svårt att värdera om ABB-ingenjörerna helst kastar sig över anläggningsjobben i Sidney eller Las Vegas.

- Vi är rätt så vana att jobba över hela världen, Australien är trevligt men det är det också i USA.

ABB har i seriekondensatorprojektet slagit General Electric på deras hemmamarknad och i de två SVC-projekten ärkerivalerna hos Siemens.

ABB är världsledande i det växande FACTS-området, med 39 kontrakt till ett värde av 470 miljoner US-dollar, 3,7 miljarder kronor, under de tre senaste åren.


BO JOFFER

Mer läsning

Annons