Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny stororder till ABB

Annons

I dagarna har ABB dessutom fått en 100 miljonersorder från Siemens på brytare och kondensatorer till deras stora HVDC-projekt i Kina.

Strömriktarstationerna ska tillverkas i Ludvika, kablarna i Karlskrona och motorformer i Västerås.

- Jättekul för oss, båda kabelteknikerna har ju ifrågasatts i massmedia men det här är kvittot på att vi och marknaden tror på och satsar på de nya teknikerna, säger ABB:s informationschef Per Lennart Berg som konstaterar att projektet är bra för sysselsättningen.

ABB-kontraktet är uppdelat i två delar, 650 miljoner kronor på kraftsystemet och 160 miljoner på de två kompressormodulerna ute på plattformen Troll A.

- Våra kunder är allt mera intresserade av miljövänliga tekniker, säger Gorm Gundersen, som basar för ABB:s olje, gas och petrokemidivision.

Vid Statoils gasanläggning på Kollsnes ska det byggas en transformator och liktriktarstation som ska trycka ut el till plattformen.

- Det blir två separata system för att garantera driftsäkerhet och att det ska finnas backup, berättar Per-Lennart Berg.

Ytterligare kompressorer kommer i framtiden att krävas, när trycket i källan minskar ytterligare vilket innebär en kommande chans för att ABB ska få bygga ut systemet om det blir framgångsrikt.

Plattformen blir den första på norsk sockel som fullständigt försörjs med el från land. Pilotsystemet har utvecklats i samarbete mellan ABB och Statoil.

- Teknologin som ligger till grund är ett gott exempel på att industrisamarbete ger resultat, säger Grung Eide från Statoil.

ABB:s Division Processindustri har sålt in Lightsystemet vilket är en ny säljkanal för Ludvikas spjutspetsprodukt.

Statoil motiverar sin order till ABB med att man slipper traditionella gasturbiner och kommer att eliminera utsläpp från plattformen och anläggningen i Kollsnes.

Det betyder nollutsläpp istället för att det med gasturbiner hade blivit 230 000 ton koldioxid och 230 ton kväveoxider.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons