Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny stororder för ABB i Sverige

Annons

ABB, har i konkurrens med Siemens och Areva, tagit hem en order värd 120 miljoner kronor från Svenska Kraftnät. Projektet gäller förnyelse av Hjälta kopplingsstation. Hjältastationen är belägen i Ångermanland cirka två mil sydväst om Sollefteå. Stationen är byggd på 1950-talet och ombyggd i etapper, senast 1984.

Hjälta är en stor och viktig knutpunkt i stamnätet och fem 400 kilovoltsledningar går till stationen. Över stationen passerar ytterligare en 400 kilovoltsledning utan möjlighet att i dag ansluta till ställverket.

Projektet innebär att ett nytt 400-kilovolts tvåbrytarställverk med nytt manöverhus och ny kontrollanläggning byggs strax intill den befintliga stationen. Den ledning som i dag passerar stationen ansluts till det nya ställverket. Nytt i stationen blir två kondensatorbatterier. Svenska Kraftnät fortsätter även att satsa på förbättring av tillgänglighet och tillförlitlighet genom att bygga tvåbrytarställverk med ABB Ludvikas nya frånskiljande brytare som kallas Combined.

- Vårt tekniska kunnande och vår gedigna erfarenhet från liknande projekt, kombinerat med våra produkter, lade grunden för det vinnande anbudet, säger Max Elvelo, Account Manager, ABB Svensk Försäljning.

Kontrollsystem, reläprodukter och projektledningen kommer från ABB i Västerås och alla apparater levereras från Ludvika.

Beslutet att förnya stationen är en viktig del av Svenska Kraftnäts omfattande reinvesteringsprogram för det svenska stamnätet och ett av de största när det gäller omfattning och kontraktsvärde.

Nyligen vann också ABB framgång med brytare och transformatorer till ställverksanläggningen vid Långbjörns kraftstation längs Ångermanlandsälven.

Transformers har sedan tidigare en option på nya transformatorer till Hjälta men Svenska Kraftnät kommer inte att installera några nya.

Svenska Kraftnät arbetar systematiskt med en långsiktig plan på förnyelse av två 400 kilovoltsstationer per år. Varje station med utbyte av transformatorer och till moderna högspänningsbrytare är kostnadsberäknad till mellan 75 och 150 miljoner kronor.

Efter Långbjörn och Hjälta står Horred på tur att handlas upp och Horred ska driftsättas hösten 2007. Därefter följer Strömma, Storfinnforsen, Ramsele, Stackbo, Forsmark och Finnböle.

Samtliga planeras att byggas om till dubbelbrytarställverk efter samma modell som Hjälta byggs om till.

Sammanlagt beräknar Svenska Kraftnät att det under åren 2006-2009 kommer att krävas investeringar för strax över två miljarder kronor för att modernisera det gamla 400-kilovoltsnätet.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons