Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny stjärna till Leksand Stars

Annons

Här är juryns motivering:

- För prestationen att hålla en hög och jämn matkvalitet i en avancerad och variationsrik meny. Trots svåra serveringsförhållanden i form av stora volymer och korta serveringstider, sade Åke Linder då han på Kockarnas middag överlämnade stipendiet till Jonas Skinnar.

I år var det Yrkesakademin tillsammans med utvalda inom restaurangnäringen som utsåg vinnaren. Nästa år är det Dalarnas tidningars läsare som väljer den restaurang som ska få titeln "Värd ett besök".

En jury med representanter från Dalarnas tidningar, Svenska Kockars Förening i Dalarna och YrkesAkademin kommer sedan att utse tio restauranger. Juryn besöker sedan de tre som fått flest röster. Den som sedan fått bäst resultat utifrån fasta bedömningskriterier utses.

Utförlig röstsedel kommer så småningom att publiceras.

Vid besöket i Leksands ishall, där vanligtvis spelare och sponsorer tagit plats, har Jonas Skinnar tillsammans med sina två medarbetare i köket Håkan Modin, utbildad dietist, och Kristian Bond lagat upp en festrätt som Håkan i form av recept, bjuder läsarna på.

- Det här är inte riktigt vad våra spelare brukar äta. Du brukar ju bjuda på pasta. Som spelare bör man äta mer än man orkar, säger Jonas Bergqvist som vet vad en duktig hockeyspelare behöver.

Stipendiet är i första hand tänkt att ge ökade möjligheter att komma ut och få stimulans.

- Det här var ett fint bevis på att vi gjort något bra. Vi har planer på att åka över till Danmark och besöka en tvåstjärnig krog. Håkan som varit kock på sjön i många år har kontakter där, säger Jonas Skinnar, som också tillsammans med sina medarbetare i köket hinner med att driva Noretgården i Leksand.

Jonas festrätt:

Shiitakesvampsoppa

(4 portioner)

3 dl grädde

3 dl hönsbuljong

1/2 rödlök

3 dl shiitakesvamp

smör

maizena

salt- och svartpeppar

Hacka rödlöken och fräs den tillsammans med svampen i smör i en kastrull. Tillsätt grädde och buljong. Red av med maizena till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Vitvinskokt sjötunga med hummersås och sauterade grönsaker

450 g sjötungafiléer

vitt vin

salt och peppar efter smak

Sås:

2 dl hummerfond

2 dl grädde

maizena

morötter

broccoli

2 dl vildris

vatten

räkor

timjan

Koka sjötungan i lite vitvin i 175 graders ugn i 10 minuter. Strimla morötterna, dela broccolin i buketter och sautera.

Dekorera med några räkstjärtar och en timjankvist.

Vit chokladmousse

med rårörda hallon

och druvor

6 äggulor

1 dl vit choklad

3 dl grädde

2 cl cognac

1 apelsin, saften ur

2-3 msk florsocker

hallon

blå druvor

4 sockerkaksskivor

4 physalis

citronmeliss

Vispa äggulor och florsocker på svag värme i vattenbad. Blandningen får absolut inte koka. Hacka chokladen och rör ut den i äggblandningen. Låt blandningen svalna lite. Lösvispa grädden och vänd ner den tillsammans med apelsinsaften och congnacen. Kyl blandningen en timme innan servering eller frys den som glass.

Skeda upp moussen på sockerkaksskivorna. Rårör hallonen och lägg upp dem tillsammans med druvorna på tallrik.

Garnera med physalis och

citronmeliss.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons