Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny stig längs älven - naturligt för Staffan

Annons

Tanken på en naturstig på västra sidan av älven ner till Insjön, väcktes i samband med den rasriskinventering som gjorts.

Parallellt med riskinventeringen gjordes även en dokumentation av naturvärdena efter älvbrinken.

- Det är ett fanstastiskt område som fler människor borde få ta del av, säger Staffan Müller, kommunens naturvårdare som varit med och gjort inventeringen och dokumentationen.

- Här finns bland annat områden med ung, fin granskog med många sällsynta fågelarter och flera rävlyor.

Planerna på att göra en naturstig längs älven är ännu på idéstadiet, men kontakter har redan tagits med länsstyrelsen för att undersöka eventuella bidragsmöjligheter.

- Naturvårdsverket satsar de närmaste åren på något som kallas " tätortsnära natur" och det är precis vad det här handlar om, fortsätter Müller.

Han betonar dock att det inte handlar om någon ny Solvända med asfalterad gångbanan, utan snarare om den typ av stig som går runt Limsjön.

- I möjligaste mån kommer naturliga stigar att användas och jag skulle också helst se att vi slapp bygga broar över ravinerna. Det ska kännas att man går i naturen, nere vid vattenbrynet, i ravinerna och uppe på älvbrinken.

Omkring 100 markägare längs älven berörs av projektet och Staffan Müller kommer nu under våren att ta kontakt med dessa för att höra om de är intresserade.

- Förhoppningen är att stigen ska kunna vara klar och invigas år 2006, men då måste allt gå radrätt.

I Insjön finns dessutom sedan länge planer på en strandpromenad längs Insjön, från Tunsta till Hundhagens naturreservat i den innersta delen av Insjön.

Fotnot: Rasrisken längs Österviken och Österdalälven är störst från Hildasholm till gamla riksvägsbron i Noret samt på Åkersön, vid Rosn's Lada och i Yttermo.

ANNKI HÄLLBERG 0247-79 20 31

Mer läsning

Annons