Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny stämma i Nås

Annons

Niklas Nåsander och Linnea Wallander är eldsjälarna som lockar lokala spelmän och inbjudna folkmusiker till en kväll helt ägnad åt Nås musikskatt.

Tobaksspinnarstämman har hämtat sitt namn från Tobaksspinnar Brahms Erik Eriksson, en gång i tiden känd Nåsspelman och arbetare i den tobaksfabrik som tidigare fanns nere vid älvkanten. I likhet med många av traktens stora spelmän har han sedan länge lämnat jordelivet. Men spelmännens musik lever kvar och det var den här stora musikskatten som Niklas Nåsander och Linnea Wallander ville uppmärksamma.

-Det finns otroligt mycket spelmansmusik i Nås. Därför ville vi göra ett arrangemang enbart med musik som har skapats här i trakten, säger Niklas Nåsander.

Med stämman vill Niklas och Linnea även föra fram instrument som i dag inte är speciellt vanliga inom folkmusiken. Ett exempel är den svenska säckpipan är inte på långa vägar lika känd som den skotska och irländska versionen.

- Nås var den by där säckpipan levde kvar längst och vi har bjudit in en säckpipsspelare som ska spela låtar från Nås, säger Niklas Nåsander.

Dansen och musiken kommer att samsas under kvällen och stämman inleds med en danskurs för den som känner sig lite osäker på stegen i polskan. Sedan fortsätter kvällen med en konsert där spellistan blandar Nås Spelmanslag med inbjudna folkmusiker.

-Vi har lagt stämman vid den här tiden eftersom det passar bra ihop med Bingsjöstämman. Efter Nås blir det Bingsjö för de som är gästmusiker, säger Linnea Wallander.

Stämman avslutas med dans och då är musikvalet friare. Även danser från andra delar av landet kommer att vara med.

-Vi hoppas att detta skall bli ett återkommande evenemang som stärker folkmusiken i Nås, avslutar Niklas Nåsander.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons