Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny spång vid Marnästjärn

Annons

Hälften har man sökt statsbidrag för, medan resterande del ska finansieras av kommunen. Projekten sträcker sig över 2006 och 2007.

Det första projektet handlar om bildandet av reservat i Sörvik, närmare bestämt vid Dammsjöbäcken. Där finns nämligen ett naturliv som bör skyddas, enligt kommunens handläggare Janolof Hermansson.

Skogstyperna lövrik granskog, alkärr och kalkbarrskog finns i området, som också huserar ovanliga fågelarter. Syftet med reservatet är, förutom att skydda naturen, att göra platsen mer attraktiv för friluftsliv. Genom informationsinsatser hoppas kommunen kunna uppmärksamma invånarna på detta.

I området Skifsen, söder om Fredriksberg, vill man rusta upp lämningarna efter en gammal finngård för att göra den levande och funktionsduglig igen. Besöksnäringen ligger där ännu tydligare i fokus.

Den gamla spången på Marnästjärns västra sida, byggdes för 35 år sedan men är numera näst intill uttjänt. Den hoppas kommunen slutligen restaurera.

- Det var mitt förslag. Och alla tyckte det var bra, men det svåra är att få loss pengar, säger planerare Anna Lindberg Karlsson.

Enligt en beräkning kommer en ny spång - den gamla är för sliten för att renoveras - att kosta omkring 115 000 kronor, varav statsbidrag söks för halva summan.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons