Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny slöjd med gamla mönster

Annons

- Hemslöjdsföreningen vårdar det gamla samtidigt som vi vill gå vidare. Därför har vi valt att göra en utställning med både gammalt och nytt, säger Karin Sivertson.

Hon är ordförande i Nås Hemslöjdsförening och en av de som sammanställt utställningen.

Utställningens äldre material är ihopsamlat från ett antal gård-ar där kläder och tyg har bevarats från generation till generation.

- De som har bevarat sina gamla saker har tagit oerhört väl hand om dem, säger Karin Sivertson.

Föreningen har kartlagt de hantverkstraditioner som varit särskilt unika för Nås. I utställningen finns en särskild avdelning där ett stort antal insamlade mönster för flerfärgsvirkning presenteras. Flerfärgsvirkning har varit starkt kopplat till Nåsdräkten och de färger som den innehåller. På utställningen finns många olika flerfärgsvirkade plagg, bland annat ett antal hjärtvärmare. Denna typ av sjal som ingår i bygdedräkten finns både i de klassiska färgerna och i nya versioner där gamla mönster använts med nya färger. Gunnel Lindholm har gjort kartläggningen och även virkat de nya plaggen.

- Vi har fått in väldigt många mönster, men det finns fortfarande ett antal kvar innan inventeringen är komplett, säger Gunnel Lindholm.

Nåsdräkten med sina olika plagg återfinns på olika håll i utställningen. I varje dräktdel som huvor, band och hängslen finns olika hantverkstekniker representerade. Genom århundraden har olika mönster och material använts och dessa mönster tjänar som inspiration även till andra plagg än de som finns med i dräkten. Ett exempel är då Ingmar Stenmark skapade en möss-trend och mönstren till de mössor som gjordes i Nås hämtades från den manliga versionen av Nåsdräkten.

- Då stickades mössor med mönster från dräktens ärmar, säger Karin Sivertson.

Utställningen domineras av textilhantverk och här finns också en stor mängd vävda tyger, både de ursprungliga linnevävarna och de mer moderna vävarna där bomull ersatt linet. Att textilhantverket dominerar både utställningen och arbetet inom hemslöjdsföreningen tror Karin Sivertson beror på att det mestadels är kvinnor som är engagerade i föreningen.

- Vi har för få män som är aktiva slöjdade i dag. Men visst finns det kvinnor som sysslar med andra material än textil även om de inte är så hos oss, säger Karin Sivertson.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons