Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skottlossning

Annons

Det lät som automatvapeneld.

- I så fall kan det vara dödande på kilometeravstånd, säger dalapolisens vapenexpert Hans-Åke Johansson.

I snart tre månader har en oidentifierad skytt härjat på olika platser i såväl Leksands som Rättviks kommuner. I de allra flesta fall har skotten hörts från bilar på riksvägen.

I 01:20-tiden på onsdagsmorgonen var det dags igen. Carl Arvids på Edshult låg vaken och kunde räkna till sex kraftiga skott på nära håll innan han omedelbart därefter hörde ett tiotal skott på längre avstånd.

Beskrivningen bekräftas av en annan Leksandsbo som låg och läste när han vid samma tidpunkt hörde en bil som accelererade väldigt kraftigt på riksvägen innan den första skottsalvan ljöd och strax därefter den andra.

- Det var säkert 20 skott tillsammans, säger han till Falu Kuriren.

Carl Arvids var KG-skytt (KG=kulsprutegevär) i lumpen och har viss kunskap, åtminstone om dåtida automatvapen.

- Det lät som om skytten använde något slags automatvapen som i så fall var inställt på patronvis skjutning, inte på automatvapeneld. Skottföljden var så snabb att ingen kan ladda om så snabbt, säger han.

Även det andra vittnet tror att det rör sig om en AK4 eller möjligtvis en AK5.

- Det är ett kraftigt vapen. Det hörs på smällarna, säger han.

Såväl Arvids som vittnet upplever iakttagelserna som obehagliga.

- Klart man blir rädd när de skjuter så nära bebyggelsen på natten, säger Arvids.

Enligt dalapolisens vapenexpert Hans-Åke Johansson är det fullt möjligt att köra bil och samtidigt skjuta med ett automatvapen. Han ser inte Arvids teori som otrolig, även om han har svårt att uttala sig om något han själv inte hört.

- Visst kan det vara något sorts automatvapen, men det finns hur många olika sorter som helst och det är svårt att höra om det är ett grov- eller grannkalibrigt, säger han.

Det är bara försvaret, polisen och tävlingsskyttar som har legala automatvapen, därför talar allt för att det rör sig om ett illegalt skjutvapen.

Oavsett vilket vapen det rör sig om, tycker Johansson att hela historien verkar olustig.

- En skarp patron med normal kaliber som skjuts i 37 graders elevation når hela fyra kilometer, och en normal jaktpatron är ju dödande på kilometeravstånd, säger han.

Troligtvis har över hundra kulor avlossats de senaste tre månaderna. Kulorna kan vara intakta, deformerade eller pulvriserade, beroende på var de träffat.

- Risken är ju att skotten går väldigt långt, säger Johansson.

Faktaruta:fakta | detta har hänt:
Slutet av juli: Vid två tillfällen hör en man på Åkerö skottlossning från riksvägen. Det låter som gevärsskott.
14 augusti: Flera personer, oberoende av varandra, vaknar av konstiga smällar och våldsam bilkörning vid flera tillfällen under natten i bland annat Norsbro, Limhagen och Insjön.
15-18 augusti: Liknande rapporter strömmar in från Plintsberg, Bergsäng, Vargnäs, Insjön och Vikarbyn.
19 augusti: Tre smällar hörs i 18.15-tiden i trakten av Rättviks båthamn. En kvart senare hörs 6-7 skott på riksvägen vid Lima i norra Leksand. Allt tyder på att skytten skjuter från en bil på riksvägen. Polisen tror att det kan röra sig om en startpistol eller liknande.
21 augusti: I 07.30-tiden hör en dam i Moskogen minst 30 skott från en bil. Ljudet kommer från riksvägen i höjd med Häradsbygden och försvinner bort mot Insjön. Skotten hörs också av en man i Edshultsområdet.
24-25 augusti: Kraftiga och många smällar hörs i Lindberg, Bergsäng och Plintsberg i norra Leksand och senare i Tunsta, Insjön.
Slutet av augusti: En Leksandsbo hör skott, "troligtvis från ett kolgevär."
1 september: Tre-fyra skott hörs i 22-tiden på kvällen vid riksvägen i höjd med Statoil. Någon minut senare hörs skottsalvor längre norrut efter riksvägen.
11 september: Räddningstjänsten upptäcker 15-20 skotthål i en reklampelare vid Statoil i Leksand. En del skott har gått rakt igenom, andra finns troligtvis kvar i skylten. Skotten kan ha avlossats från Tibblehållet, kanske från fågeltornet vid Limsjön.
12-13 september: Boende i Lima hör nya skottsalvor, vid ett tillfälle hela tio skott i snabb följd.
7 oktober: En person i Leksboda hör skott från en bil på riksvägen klockan 22:43. Han ringer polisen som snabbt är på plats och spanar längs riksvägen i över en timme.
16 oktober: På kvällen hör en Leksandskvinna två skott norrifrån, möjligtvis från trakten av Leksboda intill riksväg 70.
30 oktober: Nya skottsalvor hörs från riksvägen utanför Leksand av bland andra Carl Arvids, Edshult.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons