Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skoterled får miljoner i bidrag

Annons

På onsdagskvällen mötte projektledningen för Nordic Snowmobile Center, med Anders Olsson i spetsen, företrädare för de fyra kommuner som berörs av satsningen på en sammanhållen skoterled. Den ska, enligt planerna, gå 100 mil genom Härjedalen, Ljusdal, Orsa och Älvdalen.

Träffen ägde rum i Noppikoski och där konstaterades att den nationella finansieringen av det treåriga skoterprojektet är klar i och med att det stöds av de tre länen och de berörda kommunerna.

- I juni hoppas vi att beslut kommer om att vi får medel ur strukturfonden för Mål 1, säger Älvdalens näringslivschef, Gunnar Barke.

Orsa representerades vid Noppimötet av kommunchefen, Göran Grå, och Olof Herko från näringslivskontoret.

- Det handlar inte främst om en skoterled, säger Gunnar Barke. Det här är ett turistutvecklingsprogram som i första hand riktar sig mot tillresande som gillar att åka skoter. De behöver bo, äta, handla förnödenheter och få tillgång till olika upplevelser.

Länsstyrelsen i Jämtland satsar 3,2 miljoner kronor, Gävleborg 2,2 och Dalarna två miljoner kronor. Orsa kommun, som berörs minst i uppbyggadsskedet, lägger i 150 000 kronor av den nationella finansieringen. De övriga tre kommunerna 500 000 kronor vardera. Dessutom satsar Vägverket och Turistdelegationen en miljon kronor tillsammans.

- För vår del handlar det om att skoterleden ska nå ända fram till centrala Älvdalen, säger Gunnar Barke. Även i Orsa är intresset stort för att leden ska fortsätta från finnmarken ner till tätorten.

Totalt handlar projektet om investeringar med 27-28 miljoner kronor och de ansvariga bakom projektet räknar med att i juni få ett positivt besked om EU-bidrag med tolv miljoner kronor.

- Då ska det åter finnas medel tillgängliga via utjämningsmedel, säger Gunnar Barke. Den ansökan som ingavs under 2003 kunde inte beviljas eftersom medlen i EU:s strukturfond Mål 1 då var förbrukade.

Resterande pengar ska komma från privata finansiärer.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons