Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skola, ny ledning

Annons

Den här organisationsförändringen innebär att gymnasiets ledning utökades med rektor Karin Ek-Lissbol och att Maggie Grundén tillsattes som utvecklingsledare. I början av det här året tillsattes också en ny skolchef Kjell Staffas som efterträdde Britt Stig Arvidsson.

- Syftet med den nya organisationen är att man ska rusta för den nya gymnasiereformen 2007 och för att vi ska möta den allt hårdnande konkurrensen från andra kommuner, säger rektor Stefan Peterson.

I Malungs kommun kommer också årskullarna att minska från och med 2008 och detta påverkar också skolans framtid.

- Vårt mål är att skapa en attraktiv skola med ett brett utbud av hög kvalité där elever och personal trivs och utvecklas och det är viktigt att vi är noggranna i vårt arbete från första klass i grundskolan till och med gymnasiet om vi ska lyckas riktigt bra, säger den nye skolchefen Kjell Staffas.

För att man också ska stärka gymnasieskolan heter den numera Malung-Sälen gymnasieskola vilket är ett led i att främja känslan av att vara hela kommunens gymnasiekola.

- Det är viktigt att vi ökar utbudet av individuella val och det är viktigt att vi också företagsförlägger vissa kurser inom ett fåtal program, detta för ett eleverna ska ha möjlighet att testa teorin i verkligheten och här kan bland annat nämnas hotellkurser inom hotell- och restaurangprogrammet, säger den nye utvecklingsledaren Maggie Grundén.

- För att vi ska kunna klara konkurrensen på sikt är det också av stor vikt att vi hittar goda samarbetsformer med närliggande kommuner samt se till att programutbudet harmonierar med det lokala och regionala näringslivet, säger rektor Karin Ek-Lissbol.

- När det exempelvis gäller handelsprogrammet har detta två inriktningar, handel och turismen och ambitionen är att förlägga turismkurser på anläggningarna i Sälenfjällen, säger utvecklingsledaren Maggie Grundén. Andra yrken där det bör finnas möjlighet att samverka med näringslivet är florist och frisör bara för att nämna några.

Skolledningen har också insett att det är av mycket stor vikt att man har en bra lokal marknadsföring så att bygdens egna ungdomar vill fortsätta sina gymnasiestudier på hemorten Malung. Idag har en undersökning visat att det är alltför många som går ut högstadiet i Malungs kommun som har andra gymnasieskolor än den egna som sitt förstaval.

- Här måste vi bli mycket bättre och det gäller att vi arbetar hårt med den delen och att vi kommer med nya idéer som gör att ungdomarna vill fortsätta i vår gymnasieskola när man gått ut högstadiet, säger rektor Stefan Peterson.

För att lyckas med de nya idéerna kommer man nu att lägga ner stor kraft på den interna marknadsföringen vilket innebär ett nära samarbete mellan kommunens grundskolor och gymnasieskolan och att man också så långt det är möjligt kan tillmötesgå de utbildningar som eleverna vill ha.

- Och vi har en bra lärarstab och jag är övertygad om att det finns massor av idésprutor inom lärarkåren som kommer att lägga ner all kraft på det nya synsättet och att det ska ge oss en starkare och bättre gymnasieskola i kommunen, säger skolchefen Kjell Staffas.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons