Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny Prodiregering kan luta åt höger

Annons

Den italienske socialistledaren Romano Prodi försatt ingen tid sedan hans regering avsatts i onsdags: President Giorgio Napolitano inledde en samtalsrunda för torsdagen och fredagen, men redan på torsdagskvällen hade Prodi snickrat samman grundvalen till en ny regering.

Då hade Prodi samlat delarna i sin avgående niopartikoalition och förelagt dem tolv punkter som alla måste instämma i.

Programmet är inte förhandlingsbart. Prodi blir premiärminister igen "om och endast om" han får fullt stöd, sade han.

Ledarna ur den avgående koalitionen av partier ur vänstern och mitten, som kände hotet att förlora en regeringsmakt som de njutit i nio månader, lovade att foga sig.

Först bland de tolv punkterna finns "respekt för ingångna avtal" med FN, EU och Nato. Det betyder att Italien behåller trupp i Afghanistan och låter den amerikanska basen vid Vicenza byggas ut. Yttersta vänstern vill riva upp dessa avtal och fällde regeringen på den frågan.

Övriga punkter behandlar "diversifiering av energikällor", "uppbyggnad av Syditalien", "reform av pensionssystemet" och annat.

Vad iakttagare främst fäst sig vid är avsaknaden av en fråga, där den förra regeringen och Vatikanen befann sig i skarp polemik: homosexuellas rättigheter.

Om Prodi nu låter förslaget till lagstiftning i den frågan falla, utgör det en invit åt höger. Den skulle kunna öppna dörren för små, katolska partier att ansluta sig till regeringen, samtidigt som yttersta vänstern isoleras och kanske utesluts.

Prodi föreslår också en uppstramning av regeringsarbetet så att endast hans talesman Silvio Sircana och han själv kan uttala sig i regeringens namn.

President Napolitano fortsatte under fredagen sina konsultationer som om Prodi inte hade kommit med sitt förslag till ny regering på plattformen med tolv punkter.

TT

Mer läsning

Annons