Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny premiärminister i Nordkorea

Annons

Nordkoreas premiärminister har blivit utbytt, rapporteras det från huvudstaden Pyongyang.

I slutet av en rapport från den statliga nyhetsbyrån KCNA om onsdagens möte i Högsta folkförsamlingen meddelades att Pak Pong-Ju har avlägsnats från posten som regeringschef och ersatts av mark- och kommunikationsminister Kim Yong-Il.

Nordkoreas högste ledare, sonen till den kommunistiska statens grundare Kim Il-Sung, heter Kim Jong-Il.

Ingen motivering gavs till bytet. Men i Sydkorea ansåg analytiker att det kan signalera en önskan om att öppna sig mer mot omvärlden och påskynda reformplaner för ekonomin.

Pak Pong-Ju sågs en gång som en framtidsman kopplad till gryende ekonomiska reformambitioner. Han kan ha blivit offer för Nordkoreas mäktiga militär, ansåg en del bedömare. Det förekom också spekulationer om att han avskedats för korruptionsbrott.

Andra sade att Pak helt enkelt kan ha avsatts för att han inte klarat av att modernisera ekonomin, som är centralstyrd och mycket ansträngd.

Bedömarna påpekade också att efterträdaren är specialiserad på kommunikationer och att det kan innebära att förbindelserna till omvärlden förbättras. Bland annat finns det ett projekt att bygga ihop Nordkoreas järnvägsnät med Sydkorea, som därmed skulle kunna kopplas till Transsibiriska järnvägen, en önskan som Seoulregeringen länge haft.

TT

Mer läsning

Annons