Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny präst på Stiftsgården

Annons

- Jag tycker att det internationella kristna fredsarbetet är viktigt, säger Johan Linnman som däremot inte vill sätta fredsarbetet i kontrast till vår försvarsmakt.

- Allt militärt våld är inte fel, fredsframtvingande åtgärder kan vara nödvändiga ibland.

Johan Linnman har arbetat som präst i Arboga i fem år innan han tog jobbet på Stiftsgården. Han har precis hunnit installera sig på sitt nya tjänsterum när FK träffar honom.

- Det ska bli väldigt kul och inspirerande att arbeta här, säger Johan Linnman som är aktiv i Kristna fredsrörelsen och gjorde vapenfri tjänst under sin värnplikt.

Trots att Linnman ofta sysslar med allvarliga frågor har han nära till skrattet. Han betonar också att fredsarbetet ska vara kul.

Hälften av tjänsten vid Stiftsgården kommer att handla om internationella kontakter och resterande del kommer han att ansvara för kapell, gudstjänster och andakter. Linnman vill öka uppmärksamheten kring det internationella fredsarbetet hos de gäster som besöker Stiftsgården och Västerås stifts församlingar.

Studierna till präst bedrev han i Uppsala under fem år. Beslutet att läsa till präst växte fram under lång tid. Något som kom att betyda mer än något annat för beslutet var ändå när hans far dog i cancer.

- Jag kom fram till att vi måste göra allt vi kan för att undvika att fler föräldrar dör. Följden av fars död blev också att jag såg på kyrkan på ett annat sätt, det är inte någon "sekt" för syföreningstanter utan kyrkan berör alla och hela våra liv.

Hans far arbetade som föreståndare vid Stiftsgården innan Johan själv var född, fadern härstammar dessutom från byn Djura i Dalarna.

- Jag är själv konfirmerad här och känner på något sätt att jag kommit hem.

Hans profilfrågor är FN:s årtionde för Freds- och ickevåldskultur för världens barn och Kyrkornas världsråds årtionde för att övervinna våldet.

- Jag vill arbeta för ickevåld på andlig grund, säger han och pekar på ett utvidgat säkerhets-begrepp där även frågor om miljö och handel ingår, som ett led för att förebygga konflikter länder emellan.

GÖRAN PERSSON 0248-13005

Mer läsning

Annons