Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny polisorganisation kan ge merarbete

Annons

- Rättvik och Leksand har tillhört Mora i tidigare organisationer, så det är inte nytt i sig. Jag tycker även det känns naturligt med ett samordningsområde som knyter ihop Siljanskommunerna, fortsätter Jan-Erik Skarp.

Det han befarar är att polisbemanningen i kommunerna i Nedansiljan kommer att vara för knapp för att vågskålarna ska väga jämt. Jan-Erik Skarp talar om vakanser i exempelvis Leksand.

Länspolismästare Matts Johansson bestrider att så skulle vara fallet.

- Vi har inga vakanser och det är för övrigt inte bestämt hur samordningsområdet Mora kommer att bemannas. Visar det sig att det finns behov får vi tillföra området mer resurser. Det ser jag som en självklarhet.

Även om beslutet att omorganisera Dalapolisen har klubbats är det inte bestämt när den nya organisationen ska sjösättas.

- Det blir tidigast 1 september och senast 1 januari 2007. Det här hänger ihop med resultatuppföljning och andra saker av mera teknisk natur, säger Matts Johansson.

Länspolismästaren svarar på frågan om den nya organisationen ska spara pengar.

- Det är helt fel. Syftet med omorganisationen är att få en bättre ledning och styrning som i sin tur ger en effektivare verksamhet.

Mora polisområde omfattar idag Mora, Orsa och Älvdalens kommuner och totalt sysselsätts 60 personer, från lokalvårdare upp till kommissarie. Jan-Erik Skarp uppskattar att ytterligare 15-20 personer arbetar inom polisen i Leksand och Rättvik.

Avslutningsvis kan tilläggas att även om Mora-området utökas med Leksand och Rättvik stängs inga dörrar mot Västerdalarna.

- Vi kommer även fortsättningsvis att ha planering för utryckningsverksamhet tillsammans med Malung. Vi har även gemensamma intressen i exempelvis fjällräddningstjänsten, summerar Jan-Erik Skarp.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons