Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny policy för bergvärmeborrning diskuteras

Annons

Förbud att borra efter bergvärme inom skyddsområdet på kommunala vattentäkter.

Den frågan diskuterades i miljönämnden i Malung och det kan komma att bli verklighet.

Bakgrunden är att en fastighetsägare i Transtrand gjorde en bergvärmebrunn vid en kommunal vattentäkt. Det gick så olyckligt att bergvärmebrunnen kom in i samma vattenåder som kommunens vattentäkt och vattentäkten slogs ut för en tid på grund av föroreningar i vattnet.

Därefter har en annan granne till den vattentäkten förbjudits att borra efter bergvärme. Nu har ytterligare en granne också fått samma besked från miljönämnden.

Samtidigt har miljönämnden diskuterat att införa en ny policy när det gäller att borra brunnar inom skyddsområdena. Där diskuterade man förbud inom såväl inre som yttre skyddsområde. Eller åtminstone tillståndsplikt för att göra sådana ingrepp inom skyddsområden.

Något beslut fattades inte.

Däremot menar nämnden att man tills vidare bör vara extra observant vid de vattentäkter som ligger nära bebyggelse, bland annat Sälen, Fiskarheden och Limedsforsen. Där kan det även finnas avloppsledningar som går över skyddsområdena.

Förra vintern hade kommunen stora problem med vattentäkten i Transtrand i samband med en grasserande magsjuka som spreds i byn. Trolig orsak till problemet var ett sprucket avloppsrör i närheten av vattentäkten, även om detta inte har kunnat fastställas.

Sedan dess har en ny vattentäkt borrats i Transtrand på en säkrare plats.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons