Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny park med 50-talskänsla

Annons

- Den bärande idéen när vi började fundera på renoveringen var att skapa en park med 1950-talsstuk, säger stadsmiljöchef Leif Olsén på Borlänge Energi.

Han tycker att man lyckats bra i den målsättningen och får medhåll av Birgitta Sundblad, som bor på Lergärdet och ofta besöker Kvarnforsplan. Hon tycker att upprustningen av parken blivit bra på alla tänkbara sätt - utom ett:

- Jag och många med mig undrar varför de satt hit en jättestor bänk som för det första inte passar in i miljön och för det andra inte går att sitta i.

Birgitta Sundblad uttrycker sin kritik med en glimt i ögat, men inte utan allvar.

För hon tycker att det är en liten skandal att man använder pengar på att skaffa en bänk som hon tror är dyr och dessutom "ful och "osittbar".

- Ja, vad ska man med en bänk som man inte kan sitta på. Det kanske är en liggbänk som hamnat fel.

Problemet med bänken är att sittytan är för djup och för bred. När Birgitta Sundblad sätter sig i soffan pekar benen nästan rakt ut, ner till marken når hon inte.

- Det är inte bara äldre som ogillar den här bänken, alla jag träffar här klagar på den, säger Birgitta Sundblad.

Hon berättar att hon fick medhåll i sina synpunkter till och med av dem som renoverade parken.

- Ingen vill sitta på den här bänken och jag hoppas att de tar bort den snabbt.

Mycket tyder på att Birgitta Sundblad kommer att få som hon vill. Stadsmiljöchefen delar nämligen hennes åsikt om bänken.

- Det är naturligtvis inte bra att det är svårt att sitta bra på den. Bänken är felbyggd helt enkelt. Jag delar också uppfattningen att den inte passar in i den 50-talsmiljö vi försökt skapa, säger Leif Olsén.

Han skulle helst se att bänken, som egentligen är tre bänkar ihopsatta till en, ersätts med den sorts bänkar som finns i övrigt i parken. Bollen ligger hos företaget som haft uppdraget att leverera bänken, som är akritektritad. Där gick det i går inte att nå den ansvarige för en kommentar.

Bänkproblemet får säkert sin lösning vad det lider. Under tiden kan Kvarnsvedenbor och andra glädja sig åt en stilfull park med mycket charm. Ännu bättre blir det när den yttre renoveringen av husen som omgärdar parken är klar. Även denna planeras att ske i 1950-talsstil.

- Ja, allt tyder på det. Intresseföreningen i området vill att vi så långt det går återskapar de gamla utseendena på husen. De förändringar som gjort på husen under åren har inte alltid varit så stilrena och det ska vi försöka åtgärda nu, säger Tunabyggens vd Lars-Erik Håkansson.

En arkitektfirma har fått i uppdrag att komma med förslag hur det skulle kunna gå till och Lars-Erik Håkansson räknar med att ha något konkret på bordet före årsskiftet.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons