Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny panna vid Bäckelund

Annons

Det blir Bäckelund som får husera den nya förbränningsanläggningen som planeras av Borlänge energi.

Det framgick i går kväll vid ett utökat samrådsmöte med grannarna.

Orsakerna till att Borlänge energi planerar en ny förbränningsanläggning är bland annat för att möjliggöra expansion av fjärrvärme samt att befintliga panna sex på Bäckelund, som är byggd på 1980-talet, har en begränsad livslängd.

- Vi jobbar för att ansluta så många som möjligt till fjärrvärme. Men med dagens produktion är det inte möjligt att ansluta fler kunder. Därför vill vi bygga en modern panna för klassiskt avfall och biomassa som på sikt kan ersätta nuvarande produktionsanläggning, säger projektledaren Anders Åberg.

Den nya anläggningen kommer att placeras på Bäckelund som framstod som det bästa alternativet efter en grundlig analys av fördelar och nackdelar med fem olika alternativ.

Den kommer att se ut ungefär likadan som den befintliga pannan men kommer att bli högre.

Nuvarande panna blir kvar under en längre tid och kommer under sommaren att genomgå åtgärder för att klara de nya direktiven för luftutsläpp som träder i kraft den 28 december 2005.

Eftersom den nya anläggningen kommer att få en betydande miljöpåverkan har Borlänge energi haft utökat samråd med länsstyrelsen samt Borlänge kommun.

I går kväll hölls också ett utökat samrådsmöte för allmänheten som bara lockade två personer.

- Det verkar inte vara något problem att placera anläggningen på Bäckelund, bara man får bukt med den dåliga lukten, säger grannen Göran Bornström.

- Eventuella luktproblem kommer att minimeras med en modern avfallspanna, lovar Anders Åberg.

Men än är inte sista ordet sagt. En ansökan om tillstånd ska skickas till länsstyrelsen som kommer att begära yttrande från berörda myndigheter och organisationer innan den fattar sitt beslut.

Om allt går enligt planerna kommer den nya anläggningen att tas i drift 2008.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons