Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny osäkerhet kring ABB

Annons

ABB:s huvudägare Martin Ebners aktiespekulationsproblem ger ABB en nya problem när ABB värderas till under 50 miljarder kronor.

"Nu spekuleras det i att bolaget kan bli uppköpt", skriver Dagens Nyheter.

En analytiker vid Nordea Securities gissar att amerikanska General Electric kan vara intresserade av ABB. I Zürich steg aktiekursen på detta rykte.

Det har tidigare spekulerats just runt General Electric och för Ludvikas vidkommande är det en bra ägare. GE är världsetta på kraftgenerering och ABB i Ludvika är världsledande på kraftöverföringssystem. Svenska ABB möter på överföringssidan bara GE i större skala när det gäller seriekompensering.

Men att köpa konkurrenter är inte det lättaste då de amerikanska antitrustlagarna och EU:s konkurrensregler i praktiken hindrar stora samgåenden mellan konkurrenter. Men godbitar som Ludvika kan kanske ABB få bra betalt för om det får ett bud.

Martin Ebners spekulationer i ABB kan visa sig bli slutet för hela den svensk-schweiziska koncernen, skrev flera seriösa söndagstidningar i Zürich i går uppger Aftonbladet.

Financial Times avslöjade att Martin Ebners BZ Bank och BZ Gruppe följs dagligen av den schweiziska finansinspektionen som reglerar 375 schweiziska banker. Den kräver daglig information om BZ Banks vinster och förluster på aktieplaceringarna. Detta tyder på att Ebner är nära konkurs spekulerar Aftonbladet.

Martin Ebner har enligt Financial Times fortfarande bankskulder på omkring 42 miljarder kronor till de huvudsakliga långivande bankerna.

Bland de största långivarna tros Credit Suisse vara, där Martin Ebner varit den största aktieägaren.

Och än har inte Wallenbergarna svarat, de torde vara rejält revanschsugna på Ebner efter att denne hängde ut Wallenbergarnas Percy Barnevik för offentlig byktvätt.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons