Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny organisation skapar lugn i kyrkan

Annons

- Nu vet alla vem som ansvarar för vad. Det ska inte behöva finnas några oklarheter som i slutändan drabbar personalen, säger kyrkoherde John Sund, som har stora förhoppningar om att omorganisationen på relativt kort sikt ska ge märkbara resultat.
Den nya organisationen, som tidigare i sommar fastställdes av kyrkofullmäktige, klargör vilka uppdrag politiker, arbetsledare och personal har.
John Sund fungerar som något av en vd och delegerar uppgifter till arbetsledare. En ledningsgrupp har bildats och ska under hösten påbörja sitt arbete. Kyrkogårds- och fastighetssidan bildar en egen förvaltning med en föreståndare.
- Alla tidigare otydligheter och ej fungerande rutiner har drabbat personalen, som inte har mått bra. Kyrkan är ju en arbetsplats med ett 30-tal anställda och de måste för att fungera veta vem eller vilka som har ansvar för olika uppgifter, säger John Sund.
Eftersom både anställda och förtroendevalda deltagit i arbetet med att forma den nya organisationen menar John Sund att den är väl förankrad och att arbetssituationen ska bli avsevärt förbättrad för de flesta.
- Trots allt är alla inte helt nöjda med sina nya roller, men det är svårt att tillfredsställa allas önskemål, framhåller han.
I höst påbörjas också en satsning på arbetsmiljöinsatser. En arbetsmiljökommitté har tillsatts för att i första hand inrikta sig på den psykosociala miljön inom kyrkan.
I fortsättningen får pastoratets anställda vara beredda att vid behov hoppa in som vikarier inte enbart inom sin egen församling. Gagnefs pastorat består av Gagnefs, Mockfjärds och Floda församlingar, vilka alltså i fortsättningen kan utbyta personal.
John Sund hoppas att alla förändringar ska leda till lugn och arbetsro inom kyrkan.
- Det känns stimulerande att inleda hösten med den nya ledningsgruppen. Efter den första inkörningsperioden kommer vi före jul att genomföra en utvärdering, berättar han.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons