Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ordförande för radioamatörer

Annons

SBSA, Siljansbygdens sändaramatörer, är en av de mera diskreta föreningarna i Moras föreningsliv. Trots det diskreta är föreningen livaktig. Under de senaste åren har 20-talet unga medlemmar tagit sin radiolicens och blivit nya amatörer. Vid senaste årsmötet valdes också en rekordung ny ordförande, 20-årige Daniel Forsström.

Enligt Daniel har föreningen 48 medlemmar. Klubblokalen ligger i källaren till det så kallade Hans Pettersson-huset.

- Under flera år hade vi ganska svårt att rekrytera nya medlemmar. Men för två år sedan, utan någon direkt anledning, tog intresset fart, berättar Daniel.

Varje halvår har föreningen en kurs för nya medlemmar. Första kursen med många nykomlingar hade tolv deltagare. Kursen därpå var det åter sex ungdomar som utbildades till amatörsändare.

Var och en av dem som klarar kursen får en egen sändningssignal.

Två av de färskaste medlemmarna är två 16-åringar: Emanuel Busk, som fått signal SA4ADO och Samuel Hopstadius med signalbeteckning SA4AFG.

Båda intygar att det är en väldig känsla att börja sända och prata med andra personer runt om i hela världen.

Emanuel berättar om hur han fångade upp en signal från norra Afrika och till slut fick radiokontakt med en person i Marocko.

Det går att göra massor med aktiviteter som radiosändare. Alltifrån att hålla på med radiofyrorientering till sitta hemma och sända från jätteradioanläggningar. Prisklasserna på radiosändare varierar från 3 000 kronor upp till värs-tingsändare för cirka 100 000.

En återkommande aktivitet under de senaste tre åren är att föreningen sänt ut en så kallad specialsignal 7S4VL under Tjejvaselördagen och Vasaloppssöndagen. Det är en signal som fångas upp av kontakter världen över. I år var det 574 kontakter som togs via signalen. Bland annat kom en kontakt från Argentina. Samtliga 574 kommer att få en speciell korthälsning från Vasaloppet.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons