Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny mottagning gör det lättare att söka hjälp

Annons

- Fokus är ställt på tidig upptäckt, innan problemen blivit alltför stora. Det vi hoppas på är att fånga upp riskkonsumenterna, säger han.

Svensken har under de senaste åren fått kontinentala dryckesvanor men samtidigt behållit de gamla. Det blir med andra ord både vin till maten mitt i veckan och några rejäla groggar på fredagskvällen.

- Jag tror att vi passerat tolv liter sprit per person och år nu. Det är mycket med tanke på att det finns de som inte dricker alkohol över huvud taget, säger Krister.

Mottagningen i Norslund kommer att skilja sig från Viva - kommunens vanliga öppenvårdsmottagning för missbruks-vård - genom att de som söker hjälp här får vara anonyma.

- Anonymitet är viktigt om man ska upptäcka alkoholproblem tidigt, säger rådgivare Mikael Sjölund, som tillsammans med Staffan Sandström kommer att jobba på mottagningen i Norslund.

Det de vill komma runt är att det är skamligt att söka hjälp. Ta sig förbi bilden av att en alkoholist är en utslagen A-lagare på en bänk i stadsparken, när problemen finns i hela samhället i alla samhällsklasser. Mottagningen vänder sig därför till människor som tror att de har problem och vill göra något åt det, men där steget att ta kontakt med Viva känns för stort och dramatiskt, som en bekräftelse på att man har väldigt allvarliga alkoholproblem.

- Här kan du slinka in och ingen vet om att du är på väg hit, du kan lika gärna vara på väg till fotvården, säger Krister, och nickar i riktning mot fotvården som ligger granne i korridoren.

Den 1 november öppnar mottagningen. Stödet som erbjuds är individuell samtalsrådgivning och den är kostnadsfri. Måndagar och torsdagar kommer Staffan och Mikael att hålla öppet. De dagarna går det också att nå dem på telefon på förmiddagarna.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons