Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny mordbrand på psykiatrisk klinik

Annons

Den regionpsykiatriska kliniken i Växjö har åter utsatts för mordbrand. Två patienter dog när kliniken eldhärjades för fyra år sedan.

Automatlarmet gick natten till torsdagen från kliniken på S:t Sigfrids sjukhus, uppger TV 4 Nyheterna Sydost, men ett sprinklersystem hejdade branden.

Räddningstjänsten och polisen fick larmet strax efter klockan ett på natten men när räddningstjänsten hann fram var elden i praktiken under kontroll, säger räddningsledaren Urban Pettersson till TT.

Kliniken som nyligen är återuppbyggd efter en tidigare mordbrand klarade sig den här gången undan med begränsade vattenskador. Ingen människa skadades heller.

Någon misstänkt för branden hade inte polisen gripit tidigt på torsdagsmorgonen.

Natten till den 1 augusti 2003 brann avdelning 67 på regionpsykiatriska kliniken i Växjö. Två unga patienter dog av röken, flera skadades.

På avdelningen vårdades kvinnor i olika åldrar och med olika diagnoser. Några var dömda till vård, bland annat för mordbrand, bland dem den kvinna som anlade branden.

Arbetsmiljöverket kritiserade att tre outbildade vikarier jobbade ensamma under brandnatten. Socialstyrelsen gav däremot bemanningen godkänt.

Dåvarande landstingsdirektören friades tillsammans med och förra psykiatrichefen i våras av Växjö tingsrätt från åtal för bland annat grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Åklagare har överklagat domen till hovrätten som tar upp målet den 4 september.

TT

Mer läsning

Annons