Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny metod sparar miljoner

Annons

Det är besvärligt för ett barn att ligga länge i sängen med brutet lårben. Dessutom kostar det en hel del.

Hanne Hedin har studerat en teknik som gör att barnen kommer på benen redan under den första veckan.

I korthet går metoden ut på att fyra pinnar av rostfritt stål opereras in och fixerar benbrottet, pinnarna hålls på plats av en ställning utanpå låret.

- Det fungerar väldigt bra, jag har patienter som ridit, cyklat och åkt inlines med ställningen. En pojke bröt lårbenet när han åkte med pulka in i en bil, sedan var han ute och åkte igen med ställningen. Det är inget jag rekommenderar, men det går, säger Hanne Hedin som är överläkare på ortopeden på Falu lasarett, med särskilt ansvar för barn.

Hon började forska kring metoden för tio år sedan. Tekniken var inte ny, men hade främst använts för barn som till exempel haft skallskador och inte kunnat ligga stilla. De flesta barn fick ligga i sträck, upp till fyra månader i sängläge.

Inga barn och föräldrar gillar långa sjukhusvistelser, därför började Hanne Hedin studera metoden, tillsammans med Kjerstin Hjort som är överläkare i Karlstad.

De har opererat 96 barn som sökt vård mellan 1993-2000, och det positiva överväger klart. Barnen får komma hem och kan gå i skolan eller på dagis. Föräldrarna slipper också tillbringa mycket tid på sjukhus.

Dessutom behåller barnen sin muskelstyrka när de kommer på benen så snabbt. I sängläge blir de svagare och det ökar risken för att bryta sig igen.

Metoden sparar pengar. Den kostar cirka 90 000 totalt med sjukhusvård och föräldrarnas vårdtid hemma, per barn och år. Den traditionella sträckmetoden kostar cirka

320 000 kronor.

På tio år och 96 barn har landstingen i Dalarna och Värmland alltså sparat 29 miljoner på den nya tekniken. När den nya barnkliniken byggdes kunde man minska antalet vårdplatser.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons