Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny medicin mot utbrändhet

Annons

På senare år har antalet långtidssjukskrivna rusat i höjden i såväl Leksand och Rättvik som hela landet. Måendediagnoser som utbrändhet, utmattning, stress och depression har blivit allt vanligare.

Men nu ska trenden vändas. Ett nystartat projekt ska skapa samsyn mellan myndigheternas handläggare och därmed erbjuda snabbare hjälp.

- Vi har ett moraliskt ansvar att reda ut det här. Vi måste göra allt för att minska problemen, säger Birgitta Göthman, vårdcentralchef i Rättvik.

Bakom projektet står den lokala samverkansgruppen i Leksand och Rättvik som gick samman för snart ett år sedan. Gruppen består av chefer från försäkringskassan, sjukvården, psykiatrin, socialförvaltningen och arbetsförmedlingen.

Processens handledare, Annica Lindberg, bekostas med så kallade Dagmarmedel, dessutom väntas gruppens olika myndigheter bekosta egna insatser.

Annica Lindberg har nyligen inlett en inventering av situationen i Leksand. Drygt hundra personer har för närvarande måendediagnoser och en närmare titt på den gruppen avslöjar redan kända mönster - att medelålders kvinnor inom vården dominerar...

- Vi ska analysera statistiken ytterligare och använda det bästa från andra studier för att sedan bygga upp en form som passar just Leksand, förklarar Lindberg.

Projektet pågår i tre år, därefter ska förbättringen vara genomförd. Men redan om ett år kommer patienter med stressrelaterad ohälsa att mötas på ett nytt sätt, enligt Leksands vårdcentralchef Sylvia Loogna.

- Redan då tror jag att frågeställningarna och handhavandet av våra patienter kommer att se annorlunda ut. Man ska mötas av samma budskap oavsett vilken instans och handläggare man vänder sig till, säger hon.

En långsiktig målsättning är att bilda en gemensam ekonomisk pott för att kunna erbjuda dessa patienter snabbaste och bästa tänkbara hjälp.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons