Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny maskin håller rent på gatorna

Annons

- Det är en väldigt bra och ändamålsenlig maskin, säger Tommy Sjölander om den nya maskin som är anledningen till att trottoarerna alltid är sandade och rena från snö.

- Vi testade flera olika maskiner innan vi fastnade för den här. Visst har det blivit trångt på sina ställen men det är ändå lättare att sköta snöröjningen nu, säger Tommy.

Holder, är namnet på den lilla tyska traktor som kommunen nu leasat under en femårsperiod. Maskinen är speciellt anpassad för att klara trånga utrymmen och har visat sig passa utmärkt längs de trånga trottoarerna. Under vardagarna är det Tommy som ser till att snön hålls borta medan kommunens va-jour sköter snöröjningen under helgerna. Prislappen för maskinen är cirka 500 000 kronor men kommunen har valt att leasa maskinen i fem år.

Maskinen är utrustad med ett snöblad som hydrauliskt kan ställas i alla tänkbara vinklar och bak hänger ett sandaggregat.

- Sandspridaren rymmer 250 liter sand vilket räcker till trottoarerna längs hela Järnvägsgatan innan det behövs påfyllning, berättar Tommy. Även påfyllningen är en enkel operation. Aggregatet fälls ned hydrauliskt och sen är det bara att backa in i sandhögen innan aggregatet fälls upp igen.

Det är ändå inte bara under vinterhalvåret som maskinen fyller sin funktion. Till maskinen finns både sopaggregat och sug-anordning för att exempelvis ta upp löv.

- När träden längs Allégatan växt upp så blir den här maskinen perfekt att suga upp alla löv med, säger Tommy om traktorn som även innehåller bekvämligheter som stereo och luftkonditionering.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons